Škodí dětem sterilní domácnost?

Škodí dětem sterilní domácnost? - obrázek
Škodí dětem sterilní domácnost? - obrázek

Uklízecí „mánie“ a těhotenství. Říkáte si, jak jdou tyto dvě věci dohromady? Kupodivu snadno. Některé maminky se až úzkostlivě snaží, aby měly doma čisto – a to dokonce už před příchodem miminka na svět.

A když říkáme „čisto“, nemáme na mysli běžný úklid, ale dokonalé, sterilní čisto. S pověstným „instinktem hnízdění“ těhotná žena mnoho nenadělá - je řízený hormony. Do budoucna by ale měla vědět, že přehnaně uklizená domácnost může dítěti dokonce uškodit. Jak tedy udržet uklízení ve zdravých mezích?

V první řadě je potřeba pamatovat u dětí na přirozené posilování imunity. Pokud batole vyrůstá v domácnosti, kde je vydesinfikovaný každý centimetr, nemá šanci přijít do styku s žádnými patogeny. Organismus dítěte tak není zvyklý na „běžnou špínu“ a nebude dostatečně odolný, aby se při prvním setkání s patogenem ubránil. Jak se ale pozná, že už to s hygienou přeháníte? Pokud doma systematicky desinfikujete všechny povrchy, dětské ručky stále dokola otíráte dezinfekčními vlhčenými ubrousky a podobně nakládáte i s dětskými hračkami, je na čase ubrat.

Plýtvání desinfekcí neškodí jen Vám a Vašemu drobečkovi, ale také životnímu prostředí. Ať už desinfekci z povrchu setřete papírovou utěrkou nebo hadrem, v každém případě se pak desinfekce hromadí v odpadu. Ne všechny desinfekční roztoky jsou problematické – s takovým lihem se příroda popasuje relativně snadno – ale  drtivá většina se skutečně řadí mezi „aktivní zabijáky“ mikroorganismů a těžko rozložitelné materiály. Při likvidaci tím pádem napáchají více škody než užitku.

Co z toho plyne pro každodenní údržbu domácnosti? Neznamená to, že byste musela na desinfekční prostředky úplně zanevřít – stačí je omezit na „kritické body“, kde se množí patogenní druhy mikroorganismů. Tedy například na toaletu, kuchyňský dřez, buben pračky či kočičí záchod. Na ostatní povrchy bohatě stačí aplikovat klasické čisticí prostředky, které zbaví povrch nečistoty, ale neničí mikroorganismy, plísně ani bakterie. Pro obojí platí, že frekvence jednou týdně je u běžného úklidu dostačující.

Chybu rozhodně neuděláte, když sáhnete po ekologicky šetrných prostředcích Feel Eco, které pracují pouze s kvalitními surovinami. Ba naopak, budete mít jistotu, že pokožka a sliznice Vašich blízkých nepřijde do styku s dráždivými chemikáliemi. Dost možná Vás mile překvapí, že mezi „eko“ výrobky najdete účinné pomocníky na mytí okenúklid kuchyněúklid koupelnyčištění WC i mytí podlahy

A nezapomínejte – tělo dospělého člověka přirozeně obsahuje alespoň 1 kg bakterií, mnohdy i užitečných. Váš organismus si tedy s pobytem v rozumně uklizeném bytě hravě poradí sám – a totéž platí i pro Vaše ratolesti.