Soukromá klinika zřídila první baby box v Česku

V České republice vznikla první schránka, do které mohou matky anonymně ukládat nechtěné děti. Baby box byl nainstalován na soukromé klinice v Hloubětíně v Praze. 



Schránka by měla být uvedena v provoz od 1. června. Splnění termínu však záleží na tom, kdy bude vydáno povolení hygieniků. Vznik baby boxu podpořila Česká gynekologicko-porodnická společnost, ministerstvo zdravotnictví (MZ) však od budování podobných schránek naopak odrazuje.



"Každé dítě by mělo mít své právo na identitu, mělo by znát svůj původ," vysvětlila tisková mluvčí MZ Jana Kocová.



První schránka měla původně být v porodnici u Apolináře, MZ však projekt nepodpořilo. Další baby box plánují kromě hloubětínské kliniky také v nemocnici v Kadani na Chomutovsku.



Baby-box je vytápěná schránka, do které matky mohou dítě odložit. Ihned se spustí alarm, který informuje lékaře o uložení dítěte. Jejich zřizováním se má předejít případům, kdy matka novorozence odloží a ten pak bez pomoci zemře.



Ukládání do baby boxu je anonymní. Podle Úmluvy o právech dítěte přitom stát nesmí umožnit, aby dítě v budoucnu nemělo šanci poznat své biologické rodiče. Podle současného zákona je i při tzv. tajných porodech totožnost ženy známa, dítě se jí může dozvědět.

 

zdroj: ČTK

Témata: