Souvisí poruchy učení s hladinou vitamínu D?

Některé poruchy učení u dětí by mohly souviset s hladinou vitamínu D během těhotenství - obrázek
Některé poruchy učení u dětí by mohly souviset s hladinou vitamínu D během těhotenství - obrázek

Některé poruchy učení u dětí by mohly souviset s hladinou vitamínu D během těhotenství.

Na základě nedávno provedeného výzkumu University of Glasgow se poruchy učení častěji vyskytují u dětí, které byly počaty mezi lednem a březnem – v období roku, kdy není dostatek slunečního záření na produkci vitamínu D.

Studie prokázala, že poruchami učení trpělo 8,5 % dětí, které byly počaty mezi lednem a březnem a jen 7,6 % dětí, které byly počaty mezi červencem a zářím. Sezónní výkyvy se týkaly poruch učení, jako jsou autismus, intelektuální problémy a problémy s učením, např. dyslexie.

Podle výzkumníků tento trend souvisí s hladinou vitamínu D. První tři měsíce těhotenství jsou důležité pro vývoj mozku, který může být negativně ovlivněn nedostatkem vitamínu D. V období mezi lednem a březnem těhotné ženy nemají dostatek slunečního záření na produkci vitamínu D. Z výsledků studie vyplynulo, že odstranění sezónních variací by mohlo zabránit 11 % případů poruchy učení.

Je důležité, aby těhotné ženy užívaly vitamín D podle doporučení a začaly s jeho doplňováním co nejdříve, ideálně ještě v období, kdy se pokoušejí otěhotnět. V důsledku toho se zvýší šance, že budou mít zdravé dítě.