Spánek malých dětí

Spánek malých dětí - obrázek
Spánek malých dětí - obrázek

Máte-li potíže se spánkem vašeho dítěte nebo se jen chcete dozvědět nějaké zajímavosti o spánku malých dětí, je právě pro vás určena knížka od francouzské publicistky Isabelle Gravillon, kterou u nás vydalo nakladatelství Portál.

Knížka je rozdělena do několika tematických oddílů. Začíná povídáním na téma Spánek a jeho tajemství. Objasní nám, co se ve spánku děje s malým dítětem, na jaké fáze se spánek dělí, co ve které fázi probíhá a proč je vlastně spánek tak důležitý pro organismus.

Zjistíte, jak spí lidský plod v matčině těle, jak miminko v prvním roce života a jak může ovlivnit spánek střídání ročních období.
První část je zakončena povídáním o snění.

"Malé dítě lpí na své odlišnosti - nejméně do svých pěti let se mu nezdají sny jako dospělým, dítě sní podle vlastních pravidel."

Další část knihy se zaobírá kvalitním a klidným spánkem dětí.
Dítě by asi od šesti měsíců mělo začít obývat vlastní pokoj. Přesunout byste ho měli postupně a nenásilně. Dítě má ve svém pokoji klid a naučí se poradit si samo se svým nočním probouzením.

"U Eskymáků spí dítě pod ochranou své matky. Ta o ně pečuje až do té míry, že mu zavře pusinku, když ji ve spánku náhodou otevře, ze strachu, aby mu neunikla duše. Tento národ je přesvědčen, že ve spánku může z člověka prchnout duše, aby se procházela po nadzemských světech."

Jestliže máte pochybnosti, zda dávat dítěti dudlík, či ne, můžete najít odpověď i na tuto otázku.
Je pro dítě při spánku problémem hluk nebo ticho, světlo nebo tma? Co dělat s dítětem, které se děsí noční tmy?

"Každý večer, dříve než váš drobeček nasedne do vláčku spánku, vyžaduje, abyste ho doprovodili na nádraží a rozloučili se s ním na nástupišti. Je to nezbytný rituál, který dítěti zaručí šťastnou cestu do říše snů..."

Knížka také zdůrazňuje, jak je pro děti důležitá hudba, čtení knížek před usínáním a oblíbená hračka, kterou si berou do postele.

Poslední tři tematické oddíly se věnují problémům se spánkem, s usínáním, nočním probouzením, zlými sny nebo s nočním pomočováním.
Je také důležité vědět, že není vůbec dobré řešit spánkové problémy dětí nějakými uklidňujícími a uspávacími léky.

"Kde pramení všechny ty problémy, kvůli kterým pak nespíte ani vy, ani vaše dítě? Z osmdesáti procent za ně mohou špatné návyky... Ale naštěstí existují jednoduché způsoby, jak vrátit vláček dětského spánku na správnou kolej."

Celá kniha je navíc proložena krátkými poznámkami a zajímavostmi o rituálech, které jsou spojené se spánkem v jiných zemích.

Kniha je napsána velice čtivým způsobem a pomohla nám vyřešit některé problémy se spánkem našeho dítěte. Navíc jsem se dozvěděla spoustu zajímavostí.