Spánek v těhotenství

Spánek je důležitý a nezbytný pro obnovování tělesných i duševních sil. V těhotenství tělo přibývá na váze, proto musí svaly dolních končetin zdolávat větší zátěž. Také játra a ledviny jsou vystaveny většímu zatížení, protože odstraňují z krve i odpadové látky za vyvíjející se plod. Tím větší význam má obnovování sil vydatným spánkem.

Co však dělat, jestliže trpíte nespavostí? Stává se to někdy zvláště ve druhé polovině těhotenství. Příčinou může být duševní neklid, rodinné starosti, časté nucení na moč, anebo vaše bříško, když už je tak veliké, že vám překáží, a brání uložit se pohodlně do postele.

V žádném případě nezačněte brát o své vůli léky pro spaní, protože by mohly těžce poškodit plod. Spánek lze přece navodit i jinak. Vhodná je večerní procházka, koupel nohou ve vlažné vodě, čtení veselých příběhů, pomáhá doba usínání.

Rozumné je také večer už moc nepít, zvláště černou kávu nebo silný čaj. Nevhodné by také bylo konzumování těžko stravitelného jídla.

Před nedávnem se lékařům podařilo najít účinný způsob, jehož prostřednictvím je možno si usínání usnadnit. Jmenuje se odborně samouvolňování, nazývané také “autogenní trénink”.

Poradíme vám, jak se provádí. Bude se vám hodit nejenom k navození spánku, nýbrž také k usnadnění porodu, jak podrobněji vysvětlíme v jedné z kapitol o porodu.

Nejdříve si nacvičte částečné uvolňování končetin. Lehněte si na záda na postel, na lehátko nebo na čistý měkký koberec. Pod hlavu položte složenou přikrývku. Druhou přikrývku stočenou do válce podložte pod kolena obou nohou.
Dolní i horní končetiny oddalte mírně od podélné osy těla. Dýchejte přitom nosem, klidně a pravidelně. Potom přitiskněte k podložce pravou dolní končetinu; asi po 10 sekundách ji uvolněte tak, aby v ní povolilo veškeré napětí, takže ji téměř ani nebudete cítit. Nechte ji pak po dobu asi tří minut zcela uvolněnou “jako by nebyla vaše”.

Nacvičování věnujte přibližně 10 minut denně. Mějte přitom hodně trpělivosti. Dokonalého uvolňování se vám podaří dosáhnout přibližně po sedmidenním nacvičování.

Až budete dokonale ovládat uvolňování pravé dolní končetiny, naučte se obdobným způsobem uvolňovat také levou dolní končetinu. Bude to už snazší.

Až zvládnete uvolňování dolních končetin, začněte s nacvičováním uvolňování levé horní končetiny a nakonec i pravé horní končetiny.

Jakmile si osvojíte částečné uvolňování, můžete začít s uvolňováním celkovým. Položte se opět na záda. Pod hlavu i pod kolena dejte měkkou podložku jako při nacvičování částečného uvolňování. Potom zavřete oči, dýchejte stále pravidelně zhluboka, nenuceně a lehce. Pak uvolněte pravou ruku, přibližně po 10 sekundách pravou nohu, po dalších 10 sekundách levou nohu, pak ještě levou ruku.
Nakonec uvolněte i svaly zad, hlavu a celé tělo. V celkovém uvolnění za neustálého pravidelného a hlubokého dýchání setrvejte 2–3 minuty. Uvolněte přitom i myšlenky.

Jenom si lehce představujte, že je vám příjemně. Podaří-li se vám zvládnout dokonalé uvolnění celého těla i myšlenek, pak je velmi pravděpodobné, že v této fázi příjemně usnete.

Více se dozvíte na www.porodnice.cz

Odborný článek