Staré pověsti české ožívají v Národním muzeu

 Pojďte a poslyšte příběh dávných časů, příběh o praotci Čechovi, kněžně Libuši, dívčí válce nebo jedné z nejstarších kouzelnických škol na světě. Příběhy starých pověstí českých, nezávisle na tom, zda se skutečně staly, jsou významnou součástí naší kultury.V Národním muzeu se do 6. července 2011 koná výstava s názvem Staré pověsti české.

Ve středu 6. října 2010 začne v historické budově Národního muzea poslední velká výstava před její celkovou rekonstrukcí. Vypráví, více či méně, známé příběhy Starých pověstí českých. Věnuje se nejen příběhům, které známe všichni ze školy, ale také představuje další, které Alois Jirásek nepřevyprávěl.

Výstava je určená dětem i dospělým. Na návštěvníky čekají středověké rukopisy, renesanční rytiny, barokní obrazy, ale také ilustrace z dětských knížek a humoristických časopisů, exkluzivní archeologické nálezy s odbornými popisy i počítačové hry. Každý návštěvník si může vylosovat jméno ze starých pověstí, přidat se k některému kmenu nebo hlasovat pro změnu rozhodnutí praotce Čecha. Pokud neuzvedne Bivojova kance, může vystoupat na horu Říp nebo si zahrát na sličnou Kazi. Výstava se bude také věnovat divadelnímu a hudebnímu ztvárnění pověstí, všichni příznivci loutek se mohou těšit na barevný film Jiřího Trnky z roku 1952.

K nejcennějším exponátům patří předměty z hrobu kolínského knížete z 9. století. Hrob byl objeven roku 1864, ale vzápětí byl bez podrobného výzkumu zničen. Naštěstí se dochovala unikátní pohřební výbava, která je nyní vystavena v Národním muzeu. „Velký zájem očekáváme i v případě exponátů, které se vztahují ke kouzelnické škole v Budči. Podařilo se nám odhalit, že tato česká kouzelnická škola je o celých tři sta let starší, než ta britská Harryho Pottera v Bradavicích,“ říká Petr Mašek. V Budči podle Aloise Jiráska sídlil vojvoda Krok. Za něho zde existovala škola, v níž se studenti učili bohoslužbě, starým zpěvům i věštbám a kouzlům. Založena měla být v roce 687. Rowlingová oproti tomu tvrdí, že škola v Bradavicích byla založena před 1000 lety, tedy kolem roku 1010.

Muzeum nabízí možnost navštívit také stálé expozice. Výstavy a expozice v historické budově jsou přístupné i s kočárkem (v případě potřeby požádejte ostrahu, aby vás do vyšších pater vyvezla služebním výtahem), k dispozici je vám kavárna, muzejní obchod a šatna. Více informací o stálých expozicích i aktuálních výstavách najdete na www.nm.cz .

Témata: