Sterilita a její příčiny

Sterilita a její příčiny - obrázek
Sterilita a její příčiny - obrázek

U zdravé ženy dozrává jedno vajíčko jen jednou za měsíc a pravděpodobnost, že během tohoto jednoho cyklu dojde po pohlavním styku s plodným mužem k oplození a k uhnízdění vznikajícího zárodku v děloze, je jen asi 15%. Asi u 60 % partnerských dvojic žena otěhotní po šesti měsících snažení, do dvou let se to podaří asi 85 % párů. Zbývajících 15 % párů lze považovat za neplodné a je na místě doporučit vyšetření a léčbu.


 Ženy dnes odkládají mateřství do pozdějšího věku. Avšak se stoupajícím věkem plodnost žen klesá. S přibývajícím věkem ženy jí ubývá množství vajíček ve vaječnících a vajíčka stárnou, zhoršuje se jejich genetická výbava. Všechna vajíčka se každé ženě vytvoří již v době, kdy se sama vyvíjí jako plod v těle své matky. Žádná vajíčka již později nepřibudou. Po 30. roce života ženy její plodnost významně klesá a po 35. roce už dokonce velmi rychle. Významně se zhoršuje i účinnost metod, kterými se léčí neplodnost. Takže u žen nad 30 let se dnes nedoporučuje vyčkávat s vyšet­řením a eventuální léčbou neplodnosti déle než jeden rok. Vyšetření je také vhodné uspíšit u párů, kde lze některou z poruch plodnosti předpokládat. Jedná se především o ženy, které mají velmi nepravidelný menstruační cyklus a bez léčby třeba nemenstruují vůbec, ženy po prodělaných operacích v malé pánvi, závažných zánětlivých onemocněních vnitřních rodidel ap. U mužů jsou rizikové především stavy po operacích nesestouplých varlat či varikokély (rozšíření cévní pleteně v oblas­ti šourku).


Muži a ženy se o příčiny neplodnosti dělí zhruba napůl. Jednoznačná příčina na straně ženy je nalezena asi ve třetině případů. Nejčastěji se jedná o hormonální poruchu, kdy pravidelně nenastává ovulace. Méně často je diagnostikována neprůchodnost vejcovodů. Nedostatečně kvalitní sperma je u mužů přítomno v další třetině neplodných párů. Velkou část tvoří dvojice, kdy je mírně snížená plodnost u obou partnerů, např. hraniční spermiogram muže a jednostranná neprůchodnost vejcovodu u ženy. Příčinu neplodnosti se někdy vůbec nepodaří zjistit.


 


Autor: doc. MUDr. A. Pařízek, CSc. Kniha o těhotenství a dítěti, Galén, Praha 2009