Strie nejen v těhotenství..

Hygiena je podstatná jak v těhotenství, tak i nadále v období kojení.
Jakýmsi zdravotním minimem je sprchování jednou až dvakrát denně a otužování. Budoucím maminkám se proto doporučuje provádět alespoň jednou denně šetrnou masáž dvorců a bradavek žínkou (jemnou lufou) nebo nejměkčím kartáčkem (aby nedošlo k porušení celistvosti povrchu, a tím k otevření vstupní brány pro infekci). Péči je dobré doplnit aplikací gelu nebo krému.
Samotné kojení je potom pro ženu velmi namáhavou prací, a to jak psychicky, tak i fyzicky. Nesprávná technika kojení může zapříčinit bolestivé popraskání bradavek. Prasklinky opět otevírají cestu infekci, která může zapříčinit i zánět jednoho či obou prsů a obtížné kojení či dokonce jeho přerušení. Ke zhojení mohou přispět speciální krémy a přístup vzduchu k bolavým bradavkám.

Strie nejen v těhotenství

Pajizévky se však neobjevují pouze v těhotenství. Bývají rovněž běžným příznakem adolescence - a to u dívek i chlapců. Jsou výsledkem zvýšené hormonální produkce a nadměrného nebo neúměrného přibírání na váze.
Dalším obdobím, kdy se strie mohou objevit, je období užívání antikoncepce, které přinese organismu hormonální změnu, jež se ve většině případů projeví také rychlým příbíráním na váze. U lidí, držících radikální dietu není neobvyklé objevení těchto pajizévek na kůži.
Toto jsou případy, kdy je rovněž vhodné alespoň preventivně užívat regenerační hydratační krém.

         

Odborný článek