Syn se narodil, i když matka měla rakovinu

Když manželé z malého města u Prahy drží v náručí svého půlročního syna Igora, jsou šťastní, že nedali na mínění lékařů - ti doporučovali jeho matce potrat. Když byla totiž žena těhotná, dozvěděla se od lékařů smutnou zprávu: bulka v jejím prsu není cysta, ale nádor.



"Těhotné ženy se zhoubným nádorem nepřicházejí do ordinací často. A když přijdou, lékaři v Česku jim obvykle nabídnou jediné řešení: umělé přerušení těhotenství a léčbu matky," říká chirurg Igor Havlín z pražského Diagnostického a terapeutického centra.

Havlín však tehdy matce tří dětí řekl, aby se nevzdávala, a nabídl jiné řešení. Řekl, že lékaři v USA i v dalších vyspělých zemích už léčili desítky těhotných žen s rakovinou a v řadě případů zachránili matku i dítě.

Lékař našel jejich zkušenosti na internetu, informace těhotné poskytl a netajil se tím, že léčba má velká rizika.



Rozhodnout se však musela žena. "Bylo to těžké. Sháněla jsem literaturu a radila se s dalšími odborníky. Nedovedla jsem si představit, že by moje tři děti zůstaly bez mámy. Ale představa, že bych nechala zabít své nenarozené dítě, byla pro mě stejně hrozná. Podtrhla bych si tím psychiku, která byla pro boj s rakovinou taky důležitá," líčí své tehdejší pocity žena, která chce zůstat v anonymitě, aby se vyhnula pozornosti, ale i soucitu lidí z okolí.

Lékaři i odborníci, kteří znají účinky protirakovinových léků na lidský organismus, ženě mateřství svorně rozmlouvali. Ona si už dokonce dohodla nástup na gynekologii, ale nakonec se rozhodla, že si dítě nechá. Nejdříve se podrobila operaci nádoru, pak přišla na řadu chemoterapie, která ničí nádorové, ale i zdravé buňky v těle.



Dítě se narodilo zdravé v osmém měsíci

"Od šestnáctého týdne těhotenství je už chemoterapie možná. Žena může však brát jen některé typy léků,"
říká přednosta onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Luboš Petruželka, který má ženu v péči.

V osmém měsíci porodila plánovaným císařským řezem syna, který vážil dva a půl kilogramu. "Kvůli nižší porodní váze byl pár dní v inkubátoru, ale jinak neměl žádný problém," usmívá se matka.

"Syn dostal křestní jméno doktora Havlína, bez jehož podpory by se nenarodil," dodává otec. Podle lékařů jsou dítě i matka v pořádku. "Vím, že nemoc se může vrátit. Ale svého rozhodnutí nelituji," shrnuje svůj příběh žena.

 

 

zdroj: iDNES