Synflorix, konjugovaná vakcína proti pneumokokům, jako pomoc na cestě plné bakterií…

Synflorix, konjugovaná vakcína proti  pneumokokům, jako pomoc na cestě plné bakterií… - obrázek
Synflorix, konjugovaná vakcína proti pneumokokům, jako pomoc na cestě plné bakterií… - obrázek

Od roku 2010 existuje kategorie nepovinného, ale zdravotní pojišťovnou hrazeného očkování.

A byly to právě vakcíny proti invazivním pneumokokovým onemocněním, které do této kategorie vstoupily jako první. Synflorix je plně hrazenou vakcínou pro všechny kojence, kteří jsou do sedmého měsíce očkováni dvěma dávkami. V České republice již byly Synflorixem očkovány statisíce dětí. 

Pokud máte doma nebo ve svém okolí kojence do půl roku věku nebo jste těhotná či těhotenství plánujete,  čtěte pozorně tyto řádky. Je mnoho nástrah, které mohou ohrozit vaše dítě, je mnoho nešťastných náhod, kterým se neumíme bránit. Ale občas jsou i věci, které můžeme pozitivně ovlivnit a radovat se z nich. Vaše dítě může být proti pneumokokům chráněno očkováním, a to bez  nároků na vaše finanční prostředky.

Pnemokoky jsou bakterie, které se v našem okolí vyskytovaly, vyskytují a zcela jistě se vyskytovat budou. Jsou staré, jak lidstvo samo. Proto nemá ani ten nejšílenější vědec ambici je úplně zničit. Co ale umíme, co věda už dokázala, je pomoci ochránit proti nejzávažnějším onemocněním způsobeným nejčastějšími typy pneumokoku. A to není málo.

 

Pneumokoky žijí běžně na našich sliznicích, občas se přemnoží a způsobí  rýmu, nebo už méně příjemný  zánět dutin či středního ucha. Mohou způsobit i zápal plic. A to už je onemocnění, které se umí velmi nepříjemně komplikovat a vyžadovat i delší pobyt v nemocnici. Většinou se ale nakonec podaří pneumokoky zdolat účinnou antibiotickou terapií a dítě je uzdraveno.

Kdy ale začíná jít o život, je moment kdy se pneumokok dostane přes bariéru do krve nebo mozkomíšního moku. Mluvíme pak o otravě krve pneumokoky a zánětu mozkových blan, souhrnně o invazivních pneumokokových onemocněních. Jsou naštěstí vzácná. Přesto ale každoročně potkají několik desítek dětí. A protože nejvíce ohrožují kojence, nabízí zdravotní pojišťovny možnost očkování právě kojencům.  Očkování pomáhá chránit proti invazivním onemocněním způsobeným nejčastějšími typy pneumokoku.  Částečně dokáže chránit i proti těm méně závažným onemocněním.  Například vakcína Synflorix sníží výskyt středoušního zánětu až o třetinu. I to je dobrý důvod k očkování. Zvlášť když přihlédneme k počtům dětí ošetřených pro zánět středního ucha.

Očkování proti pneumokokům provádí praktický lékař pro děti a dorost. Nejčastěji se první dávka aplikuje v devátém týdnu života a další pak nejdříve za dva měsíce. V roce věku pak následuje přeočkování. Očkovat se může společně s hexavakcínou, nebo například vakcínou proti rotavirovým průjmům. Očkování je kojenci dobře snášeno. Může dojít přechodně k otoku či zarudnutí místa vpichu, očkované dítě může mít několik hodin po aplikaci horečku. Očkující lékař vám dá přesný návod, jak v takových případech postupovat.  Většina dětí ale žádnou reakci nemá.

Proti pneumokokům se očkuje téměř ve všech evropských zemích. Vakcína Synflorix je  používána v plošném očkování v Rakousku, Polsku, Holandsku, Belgii, Finsku a dalších. V ostatních zemích je stejně jako u nás používána vedle další pneumokokové vakcíny.  Proti pneumokokům se očkuje ve většině zemí světa.  Pneumokoky se nikdy nepodaří vyhubit a, jak už bylo uvedeno, není to ani cílem. Ale očkování pomůže ochránit před těmi nejčastějšími typy pneumokoků kojence, kteří  jsou ohroženi nejvíce. Jejich imunitní systém si  nemusí se zákeřnou bakterií poradit. Je už ale dostatečně silný a zralý na to, aby vyrobil dostatek protilátek po očkování. A to je objev vědy, za který by měli být všichni rodiče rádi, a svým dětem ochranu dopřát.

Více informací o pneumokokových onemocněních a možnostech očkování naleznete také na stránkách www.synflorix.cz.

Podobně jako ostatní vakcíny, ani vakcína Synflorix nebude chránit 100 % očkovaných osob.

Vakcína Synflorix je registrovaný léčivý přípravek vázaný na lékařský předpis. Přípravek je hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění, pokud všechny dávky základního očkování byly aplikovány do sedmého měsíce věku pojištěnce; hrazenou službou je též přeočkování provedené do patnáctého měsíce věku pojištěnce; hrazenou službou je dále i očkování provedené po uplynutí lhůt stanovených v tomto ustanovení, pokud došlo k odložení aplikace jedné nebo více dávek očkovacích látek z důvodu zdravotního stavu pojištěnce. Vakcína pomáhá chránit proti vybraným častým a nebezpečným typům pneumokoku. O očkování se poraďte s lékařem vašeho dítěte. Před použitím si pečlivě prostudujte příbalovou informaci, dostupnou též na www.gskkompendium.cz. Očkování provádí lékař, vakcína se aplikuje do svalu formou injekce (obvykle do stehna nebo horní části paže). Případné nežádoucí účinky prosím nahlaste na [email protected]. Vakcinační akce MZDR 49533/2018-3/OVZ pro vakcínu Synflorix je schválena Ministerstvem zdravotnictví ČR.

 

GlaxoSmithKline s.r.o.
Hvězdova 1734/2c
140 00 Praha 4
Česká republika
Tel.: 222 001 111
e-mail: [email protected]

www.gsk.cz

CZ/SYN/0019/19. Schváleno 4/2019