Těhotenská cukrovka - dotaz z PORADNY

__ADV__Otázka:
Dobrý den, prosím o vaši radu. Jsem 30.tt. V rámci věku(39) jsem byla poslána na oGTT test. Na lačno jsem měla 4,2 a po dvou hodinách 9,2 (mezitim žádný jiný odběr nebyl). Na lačno byla glukóza, bílkovina i ketony 0. Můj lékař mne s tímto výsledkem chtěl okamžitě poslat do nemocince, což jsem odmítla. Jím zdravě..odjakživa..sladké minimalně. Je pravda, že před tímto testem jsem asi tři dny jedla sladkého více..měli jsme rodinné oslavy. Chtěla bych se zeptat, zda je můj výsledek tak alarmující, zda se musí hodnoty po dvou hodinach vrátit do tabulky, zda nemůže každé tělo reagovat jinak? Ja vím, že mám plno protiagrumentů, ale řikám si, že horší by byl cukr na lačno než po koňské dávce vypití cukru. Jinak je moje těhu ok.. žádné problémy. Ani moc nepřibírám, mám zatím 8kg, neotékám, vše ok. Děkuji za váš čas a radu.

Odpověď:
Dobrý den, ano, tento test ukázal JEDNOZNAČNĚ, že máte těhotenskou cukrovku, postup kolegy je zcela o.k... Normální hodnoty testu - nalačno do 5,8, za dvě hodiny do 7,8. Je to jedna z variant testů, které jsou t.č. "přetřásány" odbornou veřejností všude na světě - tento typ testu je doporučen WHO - Světovou zdravotnickou organizací, v ČR spíše převládá test "trojodběrový" ( tj. nalačno, za hodinu, za dvě odběry - pak jsou hodnoty do 5,8, do 8,8, do 7,8 ) - t.č. probíhající velká mezinárodní studie HAPO pravděpodobně dá v budoucnu doporučení, kterýmže těhotným testy vůbec provádět a které testy využít. Předchozí sladké jídlo nemá co do činění s hodnotou testu. U zdravé těhotné by měly být výsledky o.k. i po předchozím několikadenním pojídání kilogramů čokolády. Problém těhotenské cukrovky tkví v snížené citlivosti tkání (nejvíce zpracovávající glukózu - cukr, tj.svalů, jater, tukové tkáně) na inzulin - důsledkem je vysoká hladina cukru v krvi matky/plodu - dalším důsledkem je buď to, že vyšší přísun cukru k plodu vede k velké přibývání plodu na váze nebo, cukr někdy (kdy, to nevíme) působí toxicky na cévy a vede k snížení průtoku krve placentou. V těhotenství k snížení citlivosti působením tzv. kontrainzulárních hormonů ( produkovaných placentou zejména ) dochází i tak - je však často na hranici tolerance, ale těhotné s těh. cukrovkou mají tuto toleranci "zborcenou" a také lze u nich za x-let v budoucnu očekávat cukrovku II.typu. Těhotenská cukrovka, pro vlastní tělo těhotné jinak nezávažné onemocnění, se nemusí nijak projevit,ani cukrem v moči,ani jinak, bohužel, probíhá-li pak skrytě, jediným příznakem je mnohdy až úmrtí plodu v děloze v období termínu, které je při nesledované těh.cukrovce relativně časté. Při dodržení diety, sledování a kontrolách hladin cukru, tzv. glykemických profilech, klesá riziko jakýchkoliv komplikací u plodu k nule. Pak není ani nutné zasahovat do běhu těhotenství a není nutné porod vyvolat krátce po termínu, platí prakticky stejné postupy, jako u ostatních těhotných. V opačném případě je dle aktuálního stavu, porod vyvolán před ukončeným 40.týdnem - platí pro těhotné vyžadující podávání inzulinu nebo krátce po něm. Tento postup je všude na světě ve vyspělých státech prakticky totožný. Cílem je, co to jen jde, snížit riziko komplikací u matky či plodu. Chápu,že moderní medicína těhotnou mnohdy omezuje,ale je to jen na vás, nikdo vás nemůže nutit přijmout doporučený postup. Musíte být ale poučena, ignorováním poučení můžete riskovat výše uvedené...

 

MUDr. Michal Koucký