Těhotná vegetariánka

Těhotná vegetariánka - obrázek
Těhotná vegetariánka - obrázek

U veganské, striktně rostlinné stravy je v těhotenství nutné doplňovat zejména vitamin B12 v dávce 2 mg denně kvůli rozvoji mozku plodu. Dítě je vnímavější k deficitu vitaminu B12 více než jeho matka.

Navíc je také ohrožena tvorba zásob vitaminu plodem, která za normálních podmínek dobře živené těhotné ženy stačí na prvních 6 měsíců života dítěte. Nedostatečný bývá také příjem vápníku. I při jeho částečném hrazení z alternativních t.j. nemléčných zdrojů, jako jsou sójové nápoje a sýry, lískové oříšky, mandle, luštěniny, je doporučováno jeho denní doplňování formou tablet – v dávce 300 mg pro těhotné a 600 mg pro kojící, stejně tak i doplňování vitaminu D (10 mg = 400 IU/den), železa a zinku (15 mg/den). Nedostatečný také bývá příjem hořčíku a vitaminů skupiny B (B2, B6, B12, B1).

Musí se dbát na dostatečný příjem jak energie, tak kvalitních proteinů a správnou kombinaci rostlinných zdrojů proteinů z luštěnin a obilovin, sójového sýra či tvarohu, ořechů nebo arašídů, texturovaného rostlinného proteinu, analogů masa z rostlinných proteinových výtažků ze sóji, pšeničné bílkoviny.

Je však třeba neustále mít na mysli, že alternativní diety typu veganství a makrobiotiky jsou pro vývoj plodu značně rizikové a nebezpečí poškození z nedostatečné výživy je vysoké. To potvrzuje řada odborných studií, které upozorňují zejména na devastovaný nutriční stav dětí ve smyslu proteinoenergetické malnutrice, deficitu vitaminu D a vápníku, vitaminu B12, železa, zinku a dalších, což se může projevit i zvýšenou úmrtností.

Z těchto důvodů i při pečlivé snaze o dodržení všech výše uvedených bodů by si měla každá nastávající matka rozmyslet, zda má právo vystavit své dítě těmto rizikům. Z lékařského hlediska je veganství a makrobiotika hodnoceno jako jednoznačně nevhodný způsob stravování matky během těhotenství.

Vegetariánství se dále dělí na:

  • Laktoovovegetariánství: Odmítání jakéhokoliv masa, dále alkoholu, tabáku, někdy i bílého cukru a bílé mouky. Zastánci dávají přednost živočišnému mléku a mléčným výrobkům, vejcím a vaječným výrobkům.
  • Laktovegetariánství: Podoba s laktoovovegetariánstvím, ovšem s vyloučením vajec.
  • Veganství: Konzumace pouze stravy rostlinného původu, vyloučení masa, vajec, mléka a mléčných výrobků. Někteří odmítají med či kvasnice.
  • Vitariánství: Obdoba veganství, ale vše se konzumuje v syrovém stavu, tedy bez vaření, pečení a smažení.
  • Fruitariánství: Extrémní stravovací režim, který spočívá v konzumaci syrového ovoce.

 

Autor: doc. MUDr. A. Pařízek, CSc.
Kniha o těhotenství, porodu a dítěti, Galén, Praha 2015