Těhotná žena jako jedinečná sexuální individualita

Těhotná žena jako jedinečná sexuální individualita - obrázek
Těhotná žena jako jedinečná sexuální individualita - obrázek
O těhotenství se často mluví jako o období, kdy se partneři musí v sexu omezit.
 
Následující příběhy jsou důkazem pravého opaku:
Milada se s manželem o otěhotnění snažila mnoho let. Nejprve tomu nechávali volný průchod, ale posléze zcela tomuto cíli podřídili sexuál ní život. Dalo by se říci, že ve chvíli, kdy Milada identifi kovala nastupující ovulaci, zavelela, a oba se pak v následujících hodinách a dnech snažili o co největší počet ejakulací do pochvy. Bylo to čím dál tím náročnější. Milada přestala prožívat orgasmus a manžel měl potíže se ztopořením. Otěhotnění pak znamenalo velikou úlevu i v milostném životě. Celé těhotenství si pak užívali milování podle potřeb a chuti, nikoli dle dne menstruačního cyklu…
 
Dana se zoufale bála otěhotnění. Měla z toho strach odjakživa. Tedy přesněji už od dob, kdy jako »náctiletá« odcházela na diskotéku a maminka vždy významně pronesla »a buď hodná…« Obě dobře věděly, co to znamená. Nedokázala si proto nikdy pořádně sex užít, i v dospělosti měla stále svou maminku v posteli za zády. I když používali s přítelem kondom v kombinaci s lokálním antikoncepčním gelem, pokaždé s úzkostí čekala na příchod menstruace. Při milování přítele neustále kontrolovala a ne byla schopna se soustředit na vlastní prožitky. Když nakonec skutečně otěhotněla a rozhodla se dítě si ponechat, mohla si konečně začít sex užívat. Říkala, že nikdy nezažila tak krásné, uvolněné a vzrušující milování jako těhotná, když mohla zapomenout na své obavy.
 
Klára se nikdy nepovažovala za náruživou ženu. Mívala dokonce pocit, že si manžel vedle ní nemůže moc užít. V těhotenství ale po celou dobu prožívala zvýšenou sexuální touhu, milovali se s manželem tak často, jako nikdy předtím. Byla z toho sama překvapená. Prožila dokonce i první orgasmus při souloži. Po porodu se jí po tomto období stýskalo natolik, že se stala maminkou dalších několika dětí.
 
 Těhotenství může být díky pozitivním fyzickým i psychickým změnám sexuálně jiskřivé období. Připraveni by na to měli být i partneři, pro které to může znamenat skutečně neočekávanou situaci, se kterou ovšem nemusí být někdy jednoduché se vyrovnat.
 
Jiřina patřila k lidem, kteří si vždy dělají o starost víc, než je běžné. I v těhotenství cítila velikou úzkost a strach o nenarozené dítě. Nedovolila proto partnerovi žádné sexuální aktivity. Soulož odmítala ze strachu z průniku penisu do oblasti, která již dle jejích představ patřila více miminku než partnerovi. Nedovolila ani nekoitální sex z neopodstat něné ho strachu před vlivem prožitého vzrušení a orgasmu na stav těhotné dělohy. Sama žádnou touhu ani potřebu necítila.
 
Pro některé ženy s neurotickými dispozicemi může být těhotenství stav zvýšené psychické zátěže. Je potřeba to respektovat. Pokud nepomůže racionální vysvětlení neopodstatněnosti obav, bylo by chybou ze strany partnera naléhat na jakékoli sexuální aktivity. Sex je dobré nahradit láskyplným objetím, ve kterém se může žena cítit bezpečně.
 
Jarka nikdy neoplývala vysokým sebevědomím. S manželem měli hezký klidný vztah a Jarka si často říkala, že měla veliké štěstí, že manžela potkala. Dítě s ním si hrozně moc přála, ale po otěhotnění se začala cítit zoufale nehezká a nepřitažlivá. Vadily jí více se mastící vlasy, kvalita pleti a na rů stající váha. Chuť na sex si z tohoto důvodu zakázala. I když ji partner opakovaně ujišťoval, že se mu stále líbí a že po ní touží stejně jako dřív, nevěřila mu. Během těhotenství se před ním ani jednou nesvlékla.
 
Problémy s nízkým sebehodnocením může některým ženám těhotenství a porod dítěte zčásti vyřešit (stanou se maminkami a to je důležitá funkce). Jak je zřejmé z příběhu Jarky, jsou i opačné situace. Ujištění a ubezpečení ze strany partnera bývá důležité, ale ne vždy dostačující.
 
Světlana v těhotenství ztloustla postupně o dvacet kilogramů. Ale většinu těhotenství si připadala jako »bohyně«. Byla na sebe pyšná, že čeká dítě. Po fyzické stránce se také děly příjemné změny – tak velká prsa nikdy neměla a citlivost genitálu narůstala s týdny těhotenství. Sex s manže lem se jí velice líbil. Pravděpodobně jí ale nestačil, protože si dokonce našla i milence, se kterým navázala těhotenský mimomanželský vztah.
 
Otěhotnění může znamenat výrazné posílení ženiny sebedůvěry. Pokud se spojí též s posílením sexuální touhy, užijí si toto období oba manželé (a někdy nejen oni dva, dlužno podotknout, že Světlanin příběh nebývá příliš obvyklý).
 
Iveta se od začátku těhotenství necítila dobře, měla zdravotní potíže, ranní nevolnosti neustupovaly a úna va narůstala. Její manžel neměl pro celou situaci žádné pochopení a nebyl ochoten se omezovat. Sex vyžadoval několikrát týdně, jinak Ivetu trestal podrážděností a hádkami. Slovní agresivitu vysvětloval nedostatkem sexu. Iveta se nějaký čas kvůli němu nutila. Když ale byla situace pro ni neúnosná, dokázala posléze říci ne a manžela pro toto období defi nitivně odmítnout.
 
Žádný člověk by se neměl do sexu nechat druhým nutit, a pro těhotnou ženu to platí dvojnásob. Není dobré se nechat ovlivňovat vyhrožováním či vydíráním. Manipulace prezentováním stresu vyplývajícího z nedostatku sexu bývá v tomto ohledu obehranou písničkou. Každý je schopen tento defi cit řešit masturbací.