Téměř 70 % dvanáctiletých dětí má zubní kaz

Téměř 70 % dvanáctiletých dětí má zubní kaz - obrázek
Téměř 70 % dvanáctiletých dětí má zubní kaz - obrázek

Vzniku zubního kazu lze předejít prevencí, která není nijak složitá a drahá. Zdravotní pojišťovny hradí 2 preventivní prohlídky ročně a některé přispívají i na návštěvu dentální hygienistky.

S každodenní péčí o zuby je nutné začít s prořezáním prvních zoubků. Mateřské či umělé mléko obsahuje cukry, které jsou živnou půdou pro bakterie tvořící následně zubní plak. Neodstraněný plak narušuje zubní sklovinu, která se odvápňuje a pak je už jen krůček ke vzniku zubního kazu. Za ten jsou zodpovědné bakterie S. Mutans, které miminko získá od dospělých – maminky, babičky, kohokoliv. Přenosu nelze v běžném životě zabránit.

Proto je důležité odstranit povlak na zoubkách i po nočním kojení. Stačí setřít gázou, nebo ještě lépe, použít malý zubní kartáček určený právě pro kojence a batolata. Například dětský kartáček Jordan Step 1 má ideální malou hlavičku a zároveň slouží i jako kousátko. Miminko jej proto bere rádo do ruky, hraje si s ním a vytváří si první pozitivní vztah ke svému zubnímu kartáčku.

A jak má vypadat ideální dětský kartáček?

Neexistuje univerzální rada, ale principy jsou pořád stejné: malá hlavička pro snadnou a pohodlnou manipulaci a ergonomická rukojeť, aby dítě mohlo kartáček uchopit zcela přirozeně. Počet vláken není u zubního kartáčku důležitý, největší pozornost věnujte pevnosti vláken. Vlákna kartáčku by měla být SOFT. Pokud jsou příliš jemná (super soft, extra soft), tak jsou sice pohlazením pro dásně, ale bohužel se jejich čistící schopnost snižuje. V případě velmi jemných vláken je potřeba prodloužit dobu čištění minimálně na 10 minut, a to jak ráno, tak i večer, což může být, zvlášť u dětí, velký problém. Je-li kartáček osázen velkým počtem vláken, je nutné vlákna po každém čištění vysušit, protože ve vlhkém prostředí se bakterie velmi rychle množí, a to i mezi vlákny kartáčku.

Pro školáky je dobrým pomocníkem sonický kartáček. Doporučujeme jej však až pro děti, které zvládly techniku čištění zubů manuálním kartáčkem. Sonický kartáček čistí pomocí frekvence 31 000 kmitů vláken za minutu, což perfektně rozruší zubní plak. Automatický časovač navíc odměří dvouminutovou dobu čištění.

A jak je to se zubními pastami pro děti?

Zubní pasta by měla dětem především chutnat, aby je čištění zubů bavilo. Samozřejmě dobrá příchuť s sebou nese riziko většího polykání pasty, ale s tím se u moderních past již počítá, a proto obsahují snížené množství fluoridů (250 - 50 ppm F). Zubní pasty bez fluoridů, často nazývané jako „přírodní, bio, eco“, jsou pro malé děti rizikové, protože neochrání zubní sklovinu, pokud není jejich ústní hygiena naprosto dokonalá.

Moderní stomatologie stále doporučuje i pro děti zubní pasty s fluoridy nebo hydroxyapatitem, protože mnoho klinických studií jasně prokázalo snížení rizika zubního kazu.

Pro kontrolu kvality čištění zubů jsou nejlepší tablety a roztoky na indikaci plaku. Po rozkousání či vypláchnutí jasně obarví neodstraněný zubní plak a poukáží na problémová místa. Často se zapomíná na stoličky nebo jsou stoličky nevyčištěné kvůli nevhodnému (velkému) kartáčku.

Trvalé („druhé“) zuby by měly děti pod dohledem rodičů čistit i mezizubní nití nebo dětskými flossery (zubní nit upevněná v držátku). Na rozdíl od mléčných zubů mají již druhé zuby body kontaktu a je třeba používat na mezizubní prostory další pomůcky. Většina zubních kazů nevzniká na kousacích ploškách, jak je často kresleno na výukových materiálech, ale především v mezizubních prostorách, které se hůře čistí a jsou ideální skrýší pro zubní plak.

Čištění mezizubním kartáčkem je přitom tak snadné – stačí jemně zavést mezi zuby a pak čistit pilovitým pohybem zepředu dozadu. Výběr správné velikosti je však potřeba prodiskutovat se zubním odborníkem – zubařem, dentální hygienistkou nebo ve specializované prodejně.

Závěrem: Doporučujeme věnovat při nákupu pozornost tomu, pro jaký věk jsou zubní kartáčky a zubní pasty určené. Zkontrolujte si složení pasty a obsahu fluoridů. Pravidelně kartáčky vyměňujte. Zubní kartáček by se měl vyměnit v okamžiku, kdy jsou vlákna rozježená (nedrží původní tvar) a také vždy po infekční nemoci! Pravidelně kontrolujte kvalitu čištění pomocí výplachu nebo tablet na indikaci plaku. Nezapomínejte na mezizubní prostory u školáků a na pravidelné kontroly u zubního lékaře.

 

A především, pamatujte, že čisté zuby nikdy neonemocní!