Termín porodu - žena

Termín porodu - žena - obrázek
Termín porodu - žena - obrázek

Jste velmi neohrabaná a s úlevou očekáváte okamžik porodu. Není divu. Děloha zvětšila svou hmotnost 10krát a svůj objem 500krát.

Změny v těle těhotné ženy

Z miniaturního vajíčka a spermie vyrostlo velké dítě. Oproti počátečnímu stadiu, kdy shluk buněk (blastocysta) vážil jen asi čtyři tisíciny miligramu, nyní váží plod průměrně 3500 g, tedy miliardakrát více! Váš celkový váhový přírůstek během těhotenství by měl být okolo 12 kg. Z toho zhruba 10 % tvoří placenta, 40 % dítě, 20 % vaše zmnožená krev, 10 % plodová voda a 20 % činí váhový přírůstek dělohy, nohou a prsou.

Pro konec těhotenství je typická nervozita vaše i vašeho okolí. Stálé dotazy, »zaručená péče a dobré rady« vás nemohou nechat klidnou. Nikdo neví, kdy nastane rozhodující den a hodina porodu, zůstáváte v nejistotě, jak bude porod probíhat. Přitom do porodu zbývá dlouhý měsíc. Nikoliv vypočítaný den, ale ± 2 týdny od určeného data. Tato předporodní nervozita je zcela běžná a dokonce prospěšná. Organismus se pomocí složitých reakcí připravuje na zvládnutí konce těhotenství. Určitá nejistota a obavy způsobují ve vašem organismu tvorbu mnoha látek, které dokonce pomohou, aby vás porod tolik nebolel a abyste na eventuální přechodné útrapy rychle zapomněla.

Pokud to váš stav jen trochu dovolí, navštivte ještě divadlo nebo kino. Volte však spíše »lehčí« žánry a takové kulturní stánky, kde je pohodlné sezení, čistý vzduch a příjemné prostředí. Pokud možno vybírejte úplný kraj řady. Choďte nyní již zásadně s doprovodem. Váš partner by měl počítat s tím, že vám může být nevolno nebo že vás věc prostě přestane bavit a že i předčasně místo opustíte.

Drobné obtíže

Hemoroidy
Jedná se o rozšířené žíly v oblasti konečníku. Často se tak stává ke konci těhotenství. Vyvolávají svědění a někdy i bolestivost. Obvykle po porodu samovolně zmizí.

Co doporučí lékař…

  • protizánětlivé a znecitlivující masti a léky posilující stěnu cévy.

Jak si mohu pomoci sama…

  • snažte se předejít zácpě a vyhýbejte se příliš kořeněným pokrmům.

Nespavost
Ke konci těhotenství budete možná trpět nespavostí. Děťátko se hodně hýbe, probouzejí vás bolesti a křeče.

Co doporučí lékař…

  • v případě závažnější nespavosti slabý uspávací prostředek.

Jak si mohu pomoci sama…

  • večer jezte málo, vyhýbejte se nápojům a přípravkům, které mají povzbuzující účinky. Pomohou vám usnout bylinné čaje. Snažte se o relaxaci. Spěte na tvrdé podložce a v místnosti s dostatkem čerstvého vzduchu.

 

 

Autor: prof. MUDr. A. Pařízek, CSc. Kniha o těhotenství, porodu a dítěti, Galén, Praha 2015
Objednávejte ZDE