Test na rozpoznání rakoviny vaječníků

__ADV__Američtí vědci vyvinuli krevní test pro rozpoznání rakoviny vaječníku v ranném stadiu. Tento druh zhoubného bujení u žen se obvykle nezjistí včas, protože se může v těle dlouhou dobu vyvíjet bez příznaků a protože diagnostické metody pro vyšetření vaječníků nejsou dostatečné.

 

Nový test je založen na zjišťování čtyř proteinů, které jsou s nemocí spojeny: leptinu, prolaktinu, osteopontinu a růstového faktoru II., jenž je podobný inzulinu. Badatelé z týmu Gila Mora z Yaleovy univerzity v USA o svém objevu napsali v odborném časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Při prvních praktických zkouškách bylo za pomoci testu správně rozpoznáno 95 procent pacientek, které chorobou trpěly. Kromě toho u jedné ze dvaceti žen test chybně ukázal, že je nemocná. Při obvyklém screeningu však bývá míra chybných diagnóz ještě větší.



Pro pacientku má životně důležitý význam, jestliže se rakovina vaječníku zjistí včas. Je-li choroba diagnostikována v prvním stadiu, přežívá ji až 90 procent pacientek, už ve druhém stadiu to však je méně než 60 procent.



Vedoucí týmu Gil Mor řekl, že test by mohl mít široké uplatnění v praxi. Vědci ho ale podle něho ještě chtějí vylepšit.



Rakovinou vaječníku onemocnělo v ČR koncem 90. let minulého století přes 1000 žen a od té doby se tento počet ročně zvyšuje přibližně o dvě procenta. Rakovina vaječníku není nejčastějším zhoubným bujením u žen, na prvním místě je však z hlediska míry úmrtnosti.

 

zdroj: Prameny zdraví.cz

Témata: