Testosteron - mužský pohlavní hormon

Nejen ženy procházejí menopauzou. Stejné období si prožívají okolo padesátky i muži, mluvíme o tzv. andropauze. Pokles pohlavních hormonů ( testosteronu ) u nich není tak dramatický jako u žen, takže ani doprovodné příznaky nejsou tak bouřlivé.

Hladina testosteronu začne u některých mužů klesat již od třicátého roku života. Při dalším sledování je možno zaznamenat až desetiprocentní úbytek v každé dekádě života. V 50. letech pak může tato hormonální nedostatečnost vyústit ve vážné zdravotní problémy.

Jaký význam má testosteron pro tělo může? Okolo puberty začnou chlapci díky jeho zvýšené hladině v krvi mutovat, přibývá jím svalové hmoty. Testosteron je potřebný pro normální vývoj a funkci pohlavních orgánů. Tento hormon je spojován se zvýšenou agresivitou u mužů a s rozmnožovacím pudem. Je nezbytný pro správnou funkci metabolizmu tuků, bílkovin a sacharidů. Bez testosteronu by muži nebyli tím čím jsou.

 

Andropauza nemusí být hned spojována s neschopností erekce. Je však pravdou, že se v tomto období muži častěji potýkají s poklesem libida.. Muži začnou tloustnut, ubývá jím svalové hmoty. Ta je nahrazena tukovými polštáři. Obdobně jako u žen, i když ne v takové míře, začnou mužům řídnout kosti. Ušetřena není ani psychika. Množí se výskyt depresí, poruch spánku, výjímkou není emociální labilita a nervozita.

Jak je patrno, andropauza může potrápit stejně tak, jako její obdoba u žen – menopauza. V budoucnu budou možná muži v přechodu polykat hormonální přípravky podobně jako jejich manželky. Tyto přípravky se už dnes využívají k léčbě neplodnosti u mladých

 

zdroj: MediCentrum

Témata: