Tip na výlet do Národního muzea – Zámek Vrchotovy Janovice

Tip na výlet do Národního muzea – Zámek Vrchotovy Janovice - obrázek
Tip na výlet do Národního muzea – Zámek Vrchotovy Janovice - obrázek

Zámek ve Vrchotových Janovicích spolu s původním parkem je zvláštním prostorem s nenápadným, ale silným a osobitým kouzlem. Jeho správou je již více než 50 let Národní muzeum. Původně kamenná gotická tvrz pánů z Janovic, chráněná vodním příkopem, později renesančně přestavěná pány z Říčan, se v 18. století proměnila v reprezentační sídlo votické větve hrabat z Vrtby. Pak přišli Vratislavové z Mitrovic a poslední velká přestavba celého areálu v polovině 19. století; tehdy získal zámek svou současnou novogotickou, romantickou podobu. Posledními soukromými majiteli zámku byli členové rodiny Nádherných.

Prohlédněte si expozice zámku

Návštěva zámku nabízí kromě samotných interiérů i prohlídku stálých expozic Národního muzea Společnost v Čechách 19.století, České zvonařství a Rilke, Kraus a Vrchotovy Janovice. Poslední zmiňovaná expozice je spojená zejména s výjimečnou osobností baronky Sidonie Nádherné, jejíž rodina zámek vlastnila i v 1. polovině 20. století.  Sidonie se zde narodila a od časů, kdy dospěla, do doby, kdy emigrovala, byla středem společnosti literátů, výtvarníků, politiků a filosofů, která se zde - postupně, během let, jednotlivě i v měnících se skupinách - scházela. Rainer M.Rilke, Karl Kraus, Max Švabinský, Viktor Stretti, Karel Čapek, Antonín Podlaha, Adolf Loos, Camillo Schneider, Mechtilda Lichnowská - co jméno, to osobnost vynikající ve svém oboru.

Výjimečný zámecký park

Kromě zámku a jeho expozic určitě stojí za návštěvu zámecký park Vrchotových Janovic. Současná podoba krajinářského parku se vyvíjela déle než 200 let a je výsledkem šťastného setkávání osvícených majitelů. Svou nevelkou plochou (16,5 ha) patří k menším zámeckým parkům, díky harmonii, která v něm panuje, kráse, schopnosti zapůsobit, díky příběhům, které ukrývá, je však jedním z nejvíce obdivovaných parků v Čechách. Ne náhodou se v parku často pořádají svatební obřady.

Národní muzeum – Zámek Vrchotovy Janovice (257 53 Vrchotovy Janovice), otevřeno od května do srpna: stř – ne 9 – 12 a 13 - 17 hod, v září o víkendech 9 – 12 a 13 - 17 hod, telefon: 317 835 181, e-mail: [email protected]). Vstupné do zámku: základní 50 Kč, snížené 30 Kč, rodinné 80 Kč, děti do šesti let zdarma.  Vstup do parku je volný. Více informací a podrobnosti k výstavám a návštevě naleznete na www.nm.cz.