Transplantace: Česko patří mezi elitu

Pokud vám selže slinivka a jste Čech, máte štěstí v neštěstí. Češi jsou totiž v transplantaci slinivky břišní světovou velmocí.

Navzdory stálému nedostatku dárců mají Češi mnohem větší šanci dočkat se transplantovaného orgánu než obyvatelé ostatních vyspělých zemí světa.

Z dnes zveřejněných dat vyplývá, že Česko je třetí zemí v pořadí v počtu transplantací ledvin a čtvrtou v transplantacích srdce na milion obyvatel na světě.

"Transplantaci slinivky právě tento měsíc už podstoupil třístý český pacient," uvádí Štefan Vítko, ředitel pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a přednosta tamního Transplantcentra.

Slinivka je nejčastěji transplantována v kombinaci s ledvinou, zejména u diabetiků se selháním ledvin. Pro diabetiky je také velkou nadějí rozvíjející se projekt Transplantcentra IKEM transplantace Langerhansových ostrůvků. Ta představuje jiný způsob léčby diabetu.

V České republice je slinivka transplantována od roku 1983. Zatím nejdéle žije pacient s transplantovanou slinivkou dvacet let.

Z tří let se stala půlka života

Česká republika není světovou jedničkou jen v počtu provedených transplantací, ale i v jejich kvalitě. Ta je zřejmá v počtu prožitých let s transplantovaným orgánem.



Nejdelší život po transplantaci má ale Dana Šulcová, která před třiceti čtyřmi lety prodělala transplantaci ledvin.

"Byla jsem tehdy na dialýze a za plentou slyšela pana doktora, jak říká jinému pacientovi, že po transplantaci nemocní žijí ještě asi tři roky. Říkala jsem si, jestli to má kvůli těm třem rokům cenu," vypráví. Dnes je jí 57 let a cítí se dobře.

Na první roky po transplantaci vzpomíná s úsměvem: "První tři roky jsem se stále pozorovala, ale když uběhlo už sedm let a pořád sem byla tady, přestala jsem to sledovat."

První transplantace byla před čtyřiceti lety

Do dnešní doby bylo u nás provedeno okolo 8 800 orgánových transplantací, z toho téměř pět tisíc v IKEMu.

Česká republika není světovou jedničkou jen v počtu provedených transplantací, ale i v jejich kvalitě.



První úspěšná transplantace v České republice byla provedena v roce 1966, pacientu Karlu Pavlíkovi, který získal ledvinu od své matky. Žil ještě tři roky.

Na jeho počest byla založena Nadace Karla Pavlíka, která každoročně oceňuje naše i zahraniční odborníky za příspěvek k rozvoji transplantační medicíny. Letošní výroční cenu Nadace převezme dnes večer přední světový transplantolog profesor Pekka Häyry z Finska.

Historie transplantací v České republice

Ledviny 1966

Slinivka břišní 1983

Játra 1983

Srdce 1984

Plíce 1997

 

zdroj: Aktualne.cz

Témata: