Umělé oplodnění

Před časem jsem měla jednu známou. Potkávaly jsme se s železnou pravidelností v autobuse při každodenní cestě do práce. Paní byla otevřené a velmi veselé povahy, a tak jsme si vždy jízdu autobusem krátily "žvatláním" o našich životech.

Jednou jsem autobus dobíhala a již ze zvyku jsem po vstupu do vozu hledala její rozesmátý obličej. Velmi jsem se podivila, že se dívá na druhou stranu a že snad ani neví, že nad ní stojím. Byla smutná, a to bylo u takové povahy velmi podezřelé.
Po mém mírném výslechu se mi svěřila, že byla již na pošesté na umělém oplodnění a že ani tentokrát.
Rozhovořila se nejen tehdy o tom, jak ji to trápí a nastínila mi také problémy s tím spojené.

Manžel ztrácí trpělivost, podporuje ji jen z posledních sil, a to má dopad na jejich vztah. Finanční náročnost opakovaných úkonů klidu jejich domácnosti také nepřidá.
Bylo mi jí hrozně líto a i když se mi většinou daří lidi vyslechnout a následně potěšit, v jejím případě jsem byla dost bezradná. Naštěstí nás zachránila její veselost, protože po chvíli setřela slzy a už zase vyprávěla něco jiného.

Pak přišel čas dovolených a já ji ztratila z dohledu. Dříve jsme se někdy potkaly nejen v autobuse, občas jsme spolu potlachaly mezi paneláky nebo v místní večerce. Po létě ale jakoby zmizela.

Uběhl asi půlrok a já ji viděla přicházet od zastávky. Tentokrát jí úsměv přímo zářil z obličeje.
Vyprávěla mi, jak manžela přemluvila pro poslední pokus umělého oplodnění a slíbila mu, že pokud bude zase bezúspěšný, tak už to nikdy nezkusí a ona udělá maximum, aby se se svou neplodností smířila. Byl to pokus sedmý a úspěšný hned trojnásobně.

Snad mi budete věřit, že jsem brečela. Tak moc jsem jí to přála. Dychtivě mi popisovala situaci. Ujali se totiž hned tři, ale jeden jí bude odebrán. A tak se těší na dvojčata a začíná nakupovat vše dvakrát. Je šťastná, že se nebude muset vzdát svého největšího snu.

Vídám ji dodnes. Je vždy velice unavená  a s šibalským úsměvem mi říká, že vůbec neví, co ji to popadlo. Vypráví mi svým veselým způsobem, co jí ti malí provádějí. A dívá se ně při tom s velkou láskou.

 

Jak to s umělým oplodněním začalo

První dítě ze zkumavky se narodilo v roce 1978. Od té doby přišly na svět miliony podobně počatých dětí a medicína se posunula o hodně dál. K oplodnění dnes stačí jedna jediná spermie - a ještě může být poškozená.

Počet a úspěšnost umělých oplodnění

Světová zdravotnická organizace považuje neplodnost za závažný problém a chápe ji jako nemoc. Podle expertů může být - po psychické stránce - stejně stresující jako třeba AIDS či rakovina.
Ostatně i "léčba" je psychická zátěž. Stále se na něco čeká - na to, jak dopadne každý z celé řady nutných kroků.
"Není ovšem pravda, že po umělém oplodnění ženy více potrácejí," vyvrací jeden z mýtů vedoucí lékař pražského centra asistované reprodukce Pronatal Tonko Mardešič.
Jeho kolega z centra Iscare IVF v Praze-Hloubětíně Milan Mrázek podotýká, že v České republice dnes absolvují partnerské páry ročně celkem osm tisíc pokusů o dítě ze zkumavky. Úspěšnost početí je poměrně vysoká: dosahuje třiceti procent, což je mimochodem více než při příležitostném nechráněném pohlavním styku. Lékaři totiž kvůli větší šanci na úspěch přenášejí ze zkumavky do dělohy více embryí.
Díky tomu se také zhruba ve čtvrtině případů rodí dvojčata.

Kolik stojí dítě ze zkumavky

Celkem včetně opakované léčby, komplikací, porodu a poporodní péče: 280-300 tisíc Kč.

Větší částku hradí zdravotní pojišťovny. Platí umělé oplodnění ženám ve věku od 23 do 40 let, a to tři cykly za život. Teoreticky nemusí tehdy partnerský pár zaplatit nic. Ale je celá škála "nadstandardních služeb", za něž se platí.

 

První počaté dítě z internetové spermobanky

Minulý měsíc se ve Velké Británii narodilo první dítě počaté spermatem, koupeným prostřednictvím internetových stránek. Událost vyvolala mezi britskou odbornou veřejností bouřlivou diskusi. Lékaři se ptají, zda jsou provozovatelé schopni zajistit všechna potřebná vyšetření, především genetické testy spermatu. Aliance pro lékařskou etiku se pozastavuje nad morální stránkou takových obchodů a požaduje, aby provozovatel dotyčných stránek ukončil svou činnost.

Ačkoliv se stránky ManNotIncluded.com zaměřují na prodej spermatu lesbickým párům, první dítě počaté touto cestou se narodilo heterosexuálním rodičům z jihovýchodní Anglie. "Je to pěkný, zdravý chlapec. Kritici, kteří naší službě nevěřili, však zřejmě očekávali, že se narodí dítě se šesti rukama a dvěma hlavami," říká zakladatel stránek John Gonzales.
 

 

 

A chcete-li se dozvědět více a jak vše v tomto případě příroda společně s vědou zařizuje, klikněte na odkaz pod těmito řádky. Přeji mnoho zdaru a hlavně - neztrácejte naději!

 

 Zdroje -   5. 9. 2003, Zdravotnické noviny, str. 22, rubrika: On-line,
                 autor: Iva  Bláhová
                centra Iscare IVF Praha-Hloubětín, iDNES