V Česku prudce přibývá chřipkových onemocnění

V Česku prudce přibylo nemocných s chřipkovým onemocněním, většina regionů už se potýká s epidemií. Nemocnice a domovy důchodců vyhlašují zákaz návštěv a zavírají se mateřské školy. Zatímco v předchozím týdnu přibylo nejvíc nemocných mezi dětmi, tento týden byl nejprudší nárůst mezi dospělými. Zlínský kraj hlásí u dospělých nárůst téměř o sto procent, v Praze stoupla nemocnost dospělých o více než 40 procent, což je nejrychlejší nárůst od roku 2010.

„Je to nastupující epidemie, která je v krajích v různých stádiích postupu. Nejhůře na tom jsou Praha, Středočeský kraj a Vysočina,“ řekla ČTK Růžena Haliřová z olomoucké krajské hygienické stanice.
Regionální epidemie hlásí kraje Pardubický, Královéhradecký, Jihočeský, Liberecký, Moravskoslezský, Jihomoravský a Zlínský, na hranici epidemie jsou kraje Plzeňský, Olomoucký a Ústecký. V posledním jmenovaném kraji ode dneška omezila návštěvy Krajská zdravotní, pod niž spadá pět největších nemocnic v kraji. Na Karlovarsku jsou počty nemocných tento týden nejvyšší od začátku roku.

Nárůst nemocnosti u dospělých je podle Zdeňky Jágrové z pražské hygieny odrazem předchozího růstu nemocnosti u dětí. „Klasicky to odpovídá, dítě zavleče infekci domů a onemocní dospělí,“ řekla ČTK. 

V epidemii obvykle onemocní milion lidí, zemře kolem 2000 lidí, z nich sto na chřipku, ostatní na komplikace, které chřipka vyvolá u pacientů s jiným onemocněním. Očkování proti chřipce už nyní hygienici nedoporučují. Nebylo by podle nich účinné, protože se člověk může nakazit dřív, než se v těle vytvoří dostatek ochranných látek.

zdroj: ČTK

.