V polní porodnici na Srí Lance se narodilo první dítě

V sobotu 6. 3. 2005 v 17 hodin místního času (12 hodin SEČ) se ve stanu polní porodnice společnosti Hand for Help na Srí Lance narodilo první dítě, tříkilový chlapeček Josef Abeysekara. Jméno mu vybral zdravotnický tým, který o to byl požádán. Lékaři a sestry navrhli několik českých jmen, z nichž u rodičů vyhrál Josef.

O narození infomoval tiskový mluvčí Hand For Hep Martin Fryč. Porod podle něj symbolicky vedl srílanský Dr. Dhamika. Spolupracoval na něm český tým doc. Donáta a srílanské porodní asistentky. Vše proběhlo bez komplikací, dítě křičelo hned po narození a jeho matka Kande Indrani je v pořádku.
Porody v polní nemocnici odlehčí katastrofálně přetížené nemocnici v Galle , když tsunami zničila porodnici na pobřeží.
Chlapcova rodina pocházející z Hikkadu byla také postižena tsunami. Tři její členové zemřeli a část jejich domu se zřítila.


Lékaři a sestry z dětské ambulance při svých výjezdech po táborech lidí bez přístřeší denně ošetří kolem 70 dětí i dospělých. V ambulanci s lůžkovou částí bylo dosud hospitalizováno 142 dětí, celkem jich mobilní tým ošetřil 2401. Oddělení české gynekologie a porodnice od otevření minulý týden využilo 92 žen.
Činnost dětských lékařů a porodníků bude pravděpodobně pokračovat alespoň do července 2005. Přispívají na ni sponzoři. Finanční prostředky se shromažďují na účtu 988 414 309 / 0800.


 


zdroj: Hand for help, Novinky