V tomto století nebudou klonovány lidské bytosti

CCSSoul - V tomto století nebudou klonovány lidské bytosti, protože to je nebezpečné, složité a neetické. Prohlásil to minulý týden jihokorejský vědec U Sok-hwang, který je průkopníkem na poli výzkumu kmenových buněk a klonování.



"Myslím si, že přinejmenším v příštích sto letech nepotkáme klonovanou lidskou bytost," řekl jihokorejský badatel, jenž vedl tým, který naklonoval první lidské embryo pro účely výzkumu. "Klonování lidských bytostí je nonsens. Není to zkrátka etické, není to vůbec bezpečné a technicky to je nemožné," podotkl.



U Sok-hwang minulý měsíc dosáhl dalšího průlomového výsledku naklonováním kmenových buněk, které byly uzpůsobeny přímo konkrétním osobám, v tomto určitém případě vážně postiženým pacientům. 



Jeho tým sloučil dědičný materiál z kožních buněk pacientů a vaječné buňky bez jádra od dárkyň. Tím vznikla embrya v raném stadiu (blastocyty), z nichž výzkumníci získali pro každého pacienta konkrétní linii kmenových buněk.



Kmenovými buňkami, jež mají stejnou genetickou informaci jako pacient, by doktoři při léčbě mohli zabránit odmítavé reakci imunitní soustavy nemocného. Možnosti spojené s kmenovými buňkami jsou považovány za klíčové pro budoucí léčení tak vážných nemocí, jako jsou například cukrovka a Parkinsonova či Alzheimerova choroba.



U Sok-hwang řekl, že klonování do své práce nezahrnuje a že používá ženská vajíčka, aby vytvořil buňky, které se nestanou lidskou bytostí.

 

zdroj: ZDN