Vaginální opar se šíří rychle

__ADV__Výskyt viru způsobujícího genitální opar je mezi dospívajícími dívkami velmi častý, vyplývá z nové studie amerických vědců. Dívky, které se zúčastnily průzkumu, sice netrpěly symptomy retního nebo genitálního oparu, avšak u některých z nich byla prokázána přítomnost viru ve vaginální oblasti. To znamená, že mohou virus dále rozšiřovat, upozorňuje doktor Kenneth H. Fife z Indiana University School of Medicine v Indianapolis. "Výsledky průzkumu nás vzhledem k výskytu jiných sexuálně přenosných nemocí moc nepřekvapily," uvedl Kenneth H. Fife v rozhovoru pro agenturu Reuters Health.

Nárůst 30 procent

Celostátní průzkum amerického obyvatelstva provedený v letech 1988 a 1994 odhalil, že více než jeden z pěti lidí starších 12ti let má v krvi virus herpes simplex typu 2 (HSV 2).

Ten způsobuje opary na genitáliích, uvádí se ve zprávě uveřejněné v červencovém vydání časopisu Sexually Transmitted Diseases. Jde o 30ti procentní nárůst od období 1976-1980. Kromě toho vzrůstá výskyt genitálních infekcí způsobených virem HSV 1, který bývá normálně příčinou oparů kolem úst.

Výsledky výzkumu

Fife spolu se svým týmem analyzoval údaje z průzkumu, při kterém lékaři odebírali každé tři měsíce vzorek krve a genitálií stovce žen ve věku 14 až 18 let. Na začátku průzkumu byla u šedesáti procent žen prokázána přítomnost viru HSV 1, zatímco u čtrnácti procent byla zjištěna přítomnost viru HSV 2. Během následujícího období od roku 1999 do roku 2004 se u dalších čtyř účastnic průzkumu projevila infekce HSV 1 a u sedmi dalších infekce HSV 2.

Prevence musí začít u dětí

Ženy, u kterých se vyvinula HSV 2 infekce, neměly žádné symptomy genitálního oparu, ale u tří byla prokázána přítomnost viru ve vaginální oblasti. Je pravděpodobné, že alespoň některé z nových HSV 1 infekcí, které se objevily u sledovaných žen, byly genitální, vzhledem k tomu, že genitální HSV 1 infekce jsou u mládeže poměrně časté. "Infekce HSV jsou u dospívajících žen časté," tvrdí vědci a dodávají, že snaha zredukovat výskyt těchto infekcí musí začít u mladších dětí.

 

zdroj: ZdraviWeb.cz


Témata: