Vědci obsáhle analyzovali ženský chromozom X

Mezinárodní vědecký tým v těchto dnech uveřejnil první obsáhlou analýzu ženského chromozomu X.

Nové poznatky umožní hlubší pohled na vývoj dědičných nemocí, na evoluci pohlavních chromozomů a také na genetický rozdíl mezi mužem a ženou. Studie, kterou otiskl časopis Nature, je součástí mezinárodního projektu, jehož cílem je úplné zmapování lidského

genomu.

Badatelé dlouho považovali ženský pohlavní chromozom za záhadu. To naznačuje i jeho název - X, sloužící pro označení něčeho neznámého.

Mezinárodní tým nyní předložil mapu sekvencí a genů chromozomu X. Podle nich obsahuje 1098 dědičných informací, z nichž část je identifikována.

Ve studii se uvádí, že chromozom obsahuje jen asi čtyři procenta lidských genů. Badatelé napsali, že jejich hustota je neobvykle malá. Tuto skutečnost vysvětlují tvrzením, že takové geny, které jsou v těle ve dvou párových kopiích, se při evoluci přenesly na jiné chromozomy.

Přesto je však chromozom X odpovědný za desetinu dědičných nemocí, které jsou důsledkem změn jednotlivých genů. Jde například o krvácivost, barvoslepost na zelenou a červenou či o jednu z forem oslabení svalů. Těmito chorobami trpí převážně muži. Ženy totiž mají dva chromozomy X, zatímco u mužů jeden z nich nahradil menší chromozom Y.

Sekvencováním chromozomu X vědci získali nové informace o evoluci chromozomů vůbec. Podle nich začal separátní vývoj mužského a ženského chromozomu před 300 miliony let. Chromozom Y se během vývoje značně zmenšil a nyní obsahuje asi setinu genů chromozomu X.

V doprovodném článku, který rovněž uveřejnil časopis Nature, označil Chris Gunter stanovení sekvencí chromozomu X za startovní výstřel pro další bádání na poli záhad evoluce.

Rozdílné chování chromozomu X u žen a mužů doložil Huntington Willard z Dukeovy univerzity v Severní Karolíně a spolu s ním Laura Carrelová z Pensylvánské státní univerzity. Podle nich ženské tělo ještě při svém vývoji v těle matky deaktivuje jeden z chromozomů X, aby z nerovnoměrného rozložení těchto chromozomů u muže a ženy nevznikla nerovnováha. Podobně jako muži mají tedy ženy jednu aktivní kopii tohoto chromozomu.

Vědci však zjistili, že 15 procent genů deaktivovaného chromozomu řídí produkci bílkovin. To znamená, že ženské tělo produkuje některé proteiny ve zvýšeném množství. Badatelé mají za to, že právě tato skutečnost by mohla být vysvětlením biologického rozdílu mezi pohlavími.

 

zdroj: ČTK

Témata: