Virus HIV zpočátku nezabíjel

__ADV__Odborníci si dlouhá léta lámali hlavu,proč virus HIV způsobuje u lidí selhání imunitního systému (AIDS), zatímco opičí verze viru (SIV) nemá pro jeho nositele smrtelné následky.

Mezinárodní tým vědců pod vedením specialistů z univerzity v německém Ulmu na to podle internetové verze časopisu Spiegel zná odpověď.

Virus ztratil během svého vývoje schopnost kontrolovat obrannou reakci imunitního systému hostitele.

Klíčovou roli ve vražedné agresivitě původce nemoci AIDS hraje podle vědců protein Nef, což je zkratka pro negativní faktor, který v prapůvodní podobě viru dokázal regulovat aktivitu T lymfocytů v těle napadeného.

Tyto bílé krvinky se sice po infikování množily, ale ne tolik, aby nabouraly jeho imunitní systém.

Tuto schopnost však předchůdce smrtelného viru během vývoje ztratil, uvádějí vědci ve studii, kterou zveřejnilo aktuální vydání amerického odborného časopisu Cell.

AIDS bude jen chronické onemocnění

Dnešní forma viru, jejíž nákaze podlehlo za posledních 25 let na 25 milionů lidí, to již neumí.

Napadené T lymfocyty se u infikovaného člověka rychle množí a zase odumírají.

Po několika letech se jeho imunitní systém zhroutí a propukne onemocnění AIDS.

"Dříve se mělo za to, že tím jediným správným prostředkem proti AIDS je silná imunitní reakce," říká jeden z vedoucích vědeckého týmu Frank Kirchhoff.

Na základě výzkumu jeho týmu se však domnívá, že je to špatná strategie.

"Důležité je dávkovat obrannou reakci," vysvětluje profesor Kirchhoff, který doufá, že jednou bude mít infekce viru HIV u člověka díky lékům pouze chronický průběh stejně jako u opic.

 

zdroj: aktualne.cz