Virus HIV ztrácí podle antverpských vědců na síle

__ADV__Virus HIV, který způsobuje nemoc AIDS, pravděpodobně ztrácí na síle. K tomuto závěru dospěl podle zpravodajského serveru BBC News vědecký tým z Ústavu prince Leopolda pro tropické lékařství v Antverpách.



Badatelé srovnávali vzorky viru HIV-1 z let 1986-1989 a 2002-2003 a zjistili, že novější viry se nemnožily tak dobře jako starší a byly citlivější na léky.



Výsledky některých minulých výzkumů naopak naznačovaly, že novější viry jsou vůči lékům odolnější.



Tým z belgických Antverp v odborném časopisu Aids napsal, že závěry, k nimž dospěl, neznamenají, že lze v boji proti šíření viru HIV polevit.



Keith Alcorn z charitativní organizace NAM prohlásil, že se mělo za to, že virulence HIV se při šíření mezi lidmi zvyšuje. Závěry výzkumu antverpského týmu však znamenají pravý opak. "Zdá se, že HIV při přenosu z člověka na člověka ztratil část své silné patologické účinnosti při reakci na imunitní systém hostitele. Tím je virus při každém dalším přenosu slabší," řekl Alcorn. Podle něho je možné, že virus by za několik generací mohl být pro člověka méně škodlivý.



Odborník Světové zdravotnické organizace (WHO) Marco Vitoria uvedl, že podobné oslabování původce je známo také u nemocí, jako jsou neštovice, tuberkulóza a syfilis. Vzniká jakýsi přirozený trend směrem k dosažení rovnováhy mezi původcem choroby a hostitelem. Tímto způsobem se zajišťuje přežití obou v delším časovém období. Vitoria rovněž prohlásil, že nová zjištění o slábnutí viru HIV by neměla vést k falešnému pocitu bezpečí. Podotkl, že degenerativní změny viru HIV bude možno adekvátně popsat v horizontu několika generací.

 

zdroj: ČTK

Témata: