Víte, že měl Dvořák rád ovocné knedlíky?

Víte, že měl Dvořák rád ovocné knedlíky? - obrázek
Víte, že měl Dvořák rád ovocné knedlíky? - obrázek

Víte, že měl Dvořák rád ovocné knedlíky?


Dvořákovy brýle, model vlaku, noty, které samy hrají, ozvučená jezírka s hladinou čeřenou silou tónů Rusalky, Dvořákův talár k vyzkoušení, dětské koutky s obřími kostkami a v neposlední řadě originál 9. symfonie Z nového světa. Přijměte pozvání do Národního muzea - Českého muzea hudby na výstavu o Antonínu Dvořákovi.


Do 29. února 2012 se v Českém muzeu hudby v Karmelitské ulici koná výstava o jednom z nejvýznamnějších českých skladatelů, o Antonínu Dvořákovi. Výstava vypráví jeho životní příběh. Poznáte ho tak nejen jako skladatele, ale také jako člověka, otce, milovníka vlaků a amerického kontinentu. Ze vzpomínek, fotografií, grafologického rozboru či anekdot se dozvíte, jaké měl Dvořák záliby, jak nejraději trávil volný čas, co rád jedl nebo jak byl vysoký.


K výstavě jsou připraveny i tři dětské koutky. V jednom si děti mohou malovat, v dalších skládat jeho podobiznu z dřevěných destiček nebo velkých molitanových kostek. Jsou otevřené i během večerních koncertů, děti si v nich mohou hrát, zatímco si v klidu poslechnete koncert.


Po výstavě se můžete občerstvit a nabrat nové síly v místní hudební kavárně, kde je k dispozici také vysoká dětská stolička a přebalovací pulty na toaletách.


České muzeum hudby naleznete v Karmelitské ulici na Malé Straně v prostoru bývalého kostela sv. Máří Magdaleny a kromě výstavy o Antonínu Dvořákovi je zde ozvučená expozice staletých hudebních nástrojů. Sami si můžete zvolit, jaký z nich si chcete poslechnout.


V budově je výtah a muzeum je bezbariérové, vyrazit do něj můžete bez obav i s kočárky. Pravidelně se v něm pořádají workshopy pro školky a žáky do 10 let nebo víkendové dílny pro děti a jejich rodiče. Komentované prohlídky s kurátorkami výstavy pro starší děti a jejich rodiče se konají každý čtvrtek v 16.00 hodin.