Vlekoucí se porod

Porod, který není ukončen do 18 hodin od začátku porodních činností, se nazývá protrahovaný nebo prodloužený porod.
Častější je u prvorodiček, vyskytuje se asi u 5 % porodů. Příčinou prodlouženého porodu je v polovině případů slabá děložní činnost, dále nepravidelnosti tvrdých a měkkých porodních cest: úzká pánev, nepoměr mezi velikostí hlavičky plodu a velikostí pánve. Jinou příčinou může být jizevnatě zahojené děložní hrdlo po předchozích operacích děložního hrdla, nedostatečný břišní lis nebo předávkování léků se sedativním účinkem.

Při prodloužení porodu nad 24 hodiny vzrůstá nebezpečí pro plod. V určité fázi každé děložní kontrakce nastává přerušení toku krve dělohou, a tedy i placentou. Trvá-li porod dlouho, pak u plodu může hrozit porucha jeho zásobení okysličenou krví.

Prodloužený porod je rizikový i pro matku. Rodička se vyčerpá psychicky i fyzicky. Nadměrně dlouhá činnost dělohy může vést k vyčerpaní svalu dělohy a po porodu může nastat porucha jejího zavinování (retrakce dělohy), pak hrozí nadměrné a někdy velmi obtížně zastavitelné krvácení (často potřeba krevních náhrad, antibiotik apod.)

Pokud není po dvou až třech v dvou hodinových intervalech vaginálních vyšetřeních potvrzeno rozvíjení branky dělohy, je porod považován za protrahovaný. Není-li registrován sestup hlavičky porodními cestami, mluví až se o zástavě porodu.

Porod se může nadměrně prodlužovat v I. době (otvírací) i ve II. době (vypuzovaní) porodní.
Pokud nastal protrahovaný v I. době porodní, pak porod většinou (při neúspěchu léčby) ukončujeme císařským řezem.

Pokud se nadměrně prodlouží II. doba porodní (u prvorodiček nad dvě a u vícerodiček nad jednu hodinu), ukončí se porod operačně, obvykle porodnickými kleštěmi nebo zvonem (vakuumextraktorem).

MUDr. Antonín Pařízek, CSc.
/Z připravované knihy o těhotenství a porodu/  

   

Odborný článek