Vypočítat lze i výšku potomka

Matematici čas od času dokáží zaujmout svými výpočty i laickou veřejnost. Poté, co dali dohromady sice poněkud komplikovanější vzorec, jenž přesně stanovil křivky charakterizující ideální ženský zadeček, přišli s další formulkou, tentokrát se týkající vzrůstu potomků.

Podařilo se jim totiž najít matematicky přesný vztah mezi výškou rodičů a vzrůstem, jehož mají dosáhnout jejich děti. Stačí sečíst výšku otce a matky a vydělit ji dvěma. U potomků mužského pohlaví pak přidat k výslednému číslu 6,5 centimetru, u děvčátek naopak stejný počet centimetrů odečíst.

V optimálním případě chlapec, jenž se narodil muži měřícímu 190 centimetrů a ženě se 160 centimetry, doroste do výšky zhruba 181 centimetru, dcera se bude pyšnit 168 centimetry. Jak je to však v běžném životě obvyklé, i z tohoto pravidla pochopitelně existují výjimky.

 

Vzorec platí skutečně jen v ideálních podmínkách, nepřihlíží k vývojovým a růstovým poruchám a nebere v úvahu existenci krajních vybočení z norem, či třeba životní podmínky, v nichž dítě vyrůstá a které zásadně ovlivňují jeho vývoj

 

zdroj: Doktorka.cz

Témata: