Výstava loutek v Prachaticích

Na nové výstavě v Muzeu české loutky a cirkusu v Prachaticích nahlédnete do světa cirkusových manéží - obrázek
Na nové výstavě v Muzeu české loutky a cirkusu v Prachaticích nahlédnete do světa cirkusových manéží - obrázek

Na nové výstavě v Muzeu české loutky a cirkusu v Prachaticích nahlédnete do světa cirkusových manéží.

Národní muzeum zve všechny nadšence cirkusového umění do Muzea české loutky a cirkusu v Prachaticích na novou výstavu Klauni. Výstava představuje historii klaunských vystoupení zpočátku inspirovaných komedií dell´arte až po tradiční klaunská čísla v cirkusových manéžích. Návštěvníci se mohou těšit na množství fotografií, plakátů, ale také na klaunské kostýmy, rekvizity i unikátní audiovizuální záznamy vystoupení velkých osobností tohoto oboru.

Výstava Klauni poprvé v českých muzeích ukazuje nelehkou úlohu tohoto mezi dětmi velmi oblíbeného povolání, které vždy bylo jednou z nejdůležitějších částí programu všech cirkusů. Seznámíte se s různými druhy klaunů, cirkusových i varietních komiků, hudebních či artistických excentriků a také představuje světové hvězdy oboru, jakými byli Grock, Charlie Rivel nebo Leonid Jengibarov, stejně jako oblíbené české klauny a excentriky, např. Arnošta Janečka, Bédu Laka nebo Mr. Skoče.Národní muzeum

Mezi zajímavými exponáty zaujmou mimo jiné sošky klaunů Grocka, Rivela a Popova zhotovené firmou Achatit Schirmer v Kolíně nad Rýnem, kuriózní klaunská obuv nebo trombón, který vypouštěl dým.

Na své si přijdou i dětští návštěvníci. Ti menší si mohou pohrát s pohyblivými klauny, ti větší mohou využít klaunské šatny a vytvořit si svoji vlastní masku a kostým klauna.

Poslední část výstavy s názvem Klauni 14+, která je umístěna v renesančním sklepení muzea, také ukáže, jak klaun ovlivnil dnešní popkulturu a že neexistují pouze veselí a hodní klauni.

Více naleznete na www.nm.cz.