Vyvarujte se bolestivých komplikací po císařském řezu

Porod je jedním z nezapomenutelných zážitků v životě ženy. Bohužel porod císařským řezem mohou provázet nepříjemné komplikace v podobě srůstů. Dá se jim ale včas zabránit a užít si tak chvíle s miminkem bez zbytečné bolesti a dalších problémů.

Co jsou srůsty a proč nám mohou zkomplikovat porod císařským řezem?

Srůsty jsou nepřirozená spojení mezi hladkými tkáněmi jednotlivých orgánů v dutině břišní, která mohou být jen jemná blanitá anebo naopak velmi pevná, dokážou tak způsobit mnohé nepříjemnosti. Srůsty se mohou vyskytovat na různých místech v dutině břišní či pánevní. Jsou provázeny dlouhodobou bolestí v oblasti pánve, podbřišku, postižené ženy mívají problémy s vyprazdňováním.

Srůsty komplikují další případný porod císařským řezem, či jiné operace, které v životě pacientky mohou následovat, neboť znesnadňují chirurgovi přístup do dutiny břišní či k orgánu, který má být operován. Navíc, srůsty (v oblasti vaječníků, vejcovodů…) jsou jednou ze 4–5 hlavních příčin neplodnosti, protože mohou změnit anatomickou stavbu vejcovodů a ty pak neplní svou základní transportní funkci.  

Jak probíhá vznik srůstů?

Srůsty vznikají jako přirozená reakce na poranění pobřišnice, po prodělaných zánětech a po operacích.  Patří sem tedy i porod císařským řezem, který je, jako každá jiná operace, zásahem do organizmu. A pokud vás čeká právě plánovaný porod císařským řezem, kvůli zdravotní indikaci (operace na děloze, úzká pánev atd.), měla byste se mít na pozoru. Vzhledem k tomu, že během porodu císařským řezem dochází k průniku do dutiny břišní, může následně u pacientky dojít v prvních 3–5 dnech po operaci k vytvoření srůstů, které novopečené maminky často trápí bolestmi v podbřišku, poruchou pohyblivosti až neprůchodností střev a také mohou znesnadňovat případné další otěhotnění.

Jak srůstům předcházet?

Srůstům a jejich důsledkům může v první řadě předcházet chirurg šetrnou operační technikou. Nejnovější pomůckou chirurgů a nadějí pro pacientky jsou však protisrůstové prostředky. Ideálním produktem díky svému přírodnímu složení a vysoké přilnavosti je Hyalobarrier gel, který nanáší operatér na závěr operace na srůsty ohrožená místa. Gel se po 7 dnech, kdy mechanicky chrání tkáně před srůsty, bezezbytku vstřebá.

Čeká-li vás tedy porod císařským řezem či jakákoliv gynekologická operace včetně odstranění myomů, můžete si po poradě se svým operatérem zakoupit v lékárně protisrůstový prostředek Hyalobarrier gel a donést jej k operaci. Uděláte tak to nejlepší pro své zdraví a v případě porodu budete perfektně připravená.

císařský řez

Témata: