Vývoj dítěte od jednoho do dvou let

Tak jsme  s naším drobečkem zdárně překlenuli první rok života a směle můžeme vstoupit do další životní fáze - říkáte si...

Ve druhém roce se dítě naučí spoustu nových věcí. Začne chodit, a tím nám připraví nejednu horkou chvilku. Zpočátku bude jeho chůze opatrná a nejistá, ale s postupujícím zdokonalováním zjistíme, že ty malé nožičky umí vytvářet neuvěřitelnou rychlost.

V tomto věku je dítko navíc velmi zvídavé, na všechno si chce sáhnout, a pokud nedostane to, co chce, dokáže se opravdu upřímně vztekat. V této chvíli je dobré odvést pozornost děcka jiným směrem, nabídnout mu nějakou hračku a zaujmout jej pro hru.

Také budeme svědkem prvních slov a opakování toho, co řekneme my. Měli bychom tedy na naše děti hodně mluvit, prohlížet si obrázkové knížky a vyprávět říkanky. Dítko se bude snažit s námi mluvit, a i když jeho první pokusy nám budou připadat jako náhorní čínský dialekt, měli bychom jej poslouchat a zajímat se o to, co nám říká. Nikdy bychom jej neměli přerušovat a chtít po něm, aby slova opakovalo správně. V odpovědích bychom měli používat normální jazyk dospělých, aby dítě slyšelo správné tvary.

Kromě jazykových schopností se našemu drobkovi rychle vyvíjí i schopnosti tělesné. Rád nás bude napodobovat ve všech našich činnostech.

Tato doba je ideální na vypěstování základních hygienických návyků, jako je čištění zubů, mytí rukou před jídlem apod. Jako hračky našim ratolestem v tomto věku nejvíce vyhovují kostky, které mohou skládat na sebe, nebo třeba různá autíčka, která mohou tahat za sebou. Ta jim navíc pomáhají rozvíjet smysl pro rovnováhu.

Také můžete svému mrňouskovi pořídit vlastní dětské domácí nářadí, aby mohlo lépe napodobovat dospělé.

Dítě v tomto věku také rádo „kreslí“ pastelkami nebo vkládá různé předměty do všelijakých otvorů.

Kolem druhého roku již většina dětí zvládne i udržování tělesné čistoty a používá nočník. V tomto směru je dobré obrnit se trpělivostí a brát s rezervou výtky babiček a tetiček, že když vy jste byli malí, již v roce jste byli bez plen. Dítě se naučí vědomě ovládat svěrače až tak po roce a půl svého věku.

První známkou, že již ví, „o čem je řeč“ bývá jeho hlášení „ee“ ve chvíli, kdy je dílko vykonáno do plenek. Od této chvíle je již jenom krůček k okamžiku, kdy bude schopné rozpoznat nucení před samotným výkonem. Nikdy se na něj nezlobte a netrestejte ho za neúspěchy. Nebojte se, jeho čas přijde, a jednoho dne zjistíte, že plenky začínají být jakýmsi nadbytečným doplňkem výbavy vašeho dítěte.

Je toho mnoho, co si naše malé děťátko během druhého roku života osvojí a co se naučí. Pokud mu budete věnovat dostatek pozornosti, lásky, energie a zájmu, odměnou vám bude šťastné a spokojené děťátko.

Chcete vědět o úskalích a zvláštnostech vašeho miminka a batolete více? Prohlédněte si pozorně nabídku Porodnice.com.

Za pomoci Velké knihy o matce a dítěti od Elisabeth Fenwickové napsala