Vyzkoušejte, jaké to je projít obří knihou o Dějinách udatného českého národa

Vyzkoušejte, jaké to je projít obří knihou o Dějinách udatného českého národa - obrázek
Vyzkoušejte, jaké to je projít obří knihou o Dějinách udatného českého národa - obrázek

Výstava začíná v Galerii Klementinum (Národní knihovna Praha) ve středu 14. září 2011 v 17.00 (trvá do 30. října 2011).

Kmotrem výstavy obřího leporela výtvarnice Lucie Seifertové bude herec Jiří Lábus, který je také „hlasem“ stejnojmenného animovaného seriálu České televize.

Autoři projektu uvádějí, že jde o poslední zastávku výstavy, která od roku 2004 úspěšně procestovala nejenom Českem, ale i Spojenými státy americkými (New York, Washington D.C., New Orleans..), a zastavila se také v Moskvě a Bologni.

Výstava je inspirována populární stejnojmennou knihou, která získala cenu Magnesia litera, Zlatá Stuha, Zlatá pečeť a nově je mezi třemi nominovanými Magnesii literou na dětskou Knihu desetiletí (knihy se prodalo přes 70 000 kusů). Film o Dějinách udatného českého národa získal Trilobita a byl nominován na cenu TýTý.

 


Leporela Lucie Seifertové byla přeložena do mnoha jazyků. K tomu výtvarnice říká: “Jednou se mi poštěstilo vidět Japonce, když kupovali moje Dějiny. Roztáhli je v obchodě na zem a jásali nad nimi jako malé děti.“

Barevný komiks o rozměrech 2 x 70 metrů je 10 x větší než kniha. Procházkou mezi výstavními panely i skrze něj si malí i velcí diváci, kteří nedávali v hodinách dějepisu pozor.

"Tvar by to mělo jako roztrhaná ponožka," říká na jedné kresbě například o budoucím Československu Tomáš G. Masaryk a americký prezident Wilson na to odvětí jen "Very original".

Témata: