Zajímavosti z našich poraden

MUDr.Michal Koucký

MUDr.Michal KouckýDobrý den, pane doktore, a zároveň vše nejlepší do Nového i nového roku .
Mám dotaz ohledně rentgenu v časné fázi těh.: ocitla jsem se téměř v identické situaci jako pisatelka z dotazu č. 3923, akorát s tím rozdílem, že na základě Vašich rad jsem test dělala až dnes, to je 5 dnů po vynechané MS (déle jsem nevydržela ). Je pozitivní, jedná se o druhé těhoteství. Na rtg zubů (malém, na mezizubní kazy) jsem byla cca v 2-3tt, také jsem měla přes sebe olověnou vestu (přes břicho, krk a kus nohou), v té době jsem o těh. neměla ani tušení. Píšete, že v takovém případě je to "vše nebo nic" a že to ukáže jen čas. Můj dotaz je možná z kategorie těch "věšteckých" (za to se kdyžtak omlouvám), ale o jakém čase se zde bavíme? Mám mít strach celý první trimestr nebo by se to rozhodlo spíš dřív?
Moc Vám děkuji za odpověď, projekt virtuální porodnice je obdivuhodný, stejně jako Vaše trpělivost...

Odpověď:
Dobrý den, tak také nemohu odpovědět přesně, sama správně píšete, že je dotaz z kategorie "vešteckých", ale pokusím se opět nastínit situaci, tentokrát možná z jiného úhlu pohledu než obvykle píši. Reálně je to tak, že RTG záření nevelké intenzity (RTG zubů, či i krátký RTG pánve atd.) příliš vývoji embryo neškodí, takže ač vás nechci falešně uklidňovat, myslím, že RTG žádný dopad na vývoj zárodku mít nebude. Zkušenosti s vlivem cizorodých látek či obecně fyzikálních, chemických a biologických vlivů na lidské zárodky jsou získávány empiricky, tj. samozřejmě nelze zjistit účinky v experimentu, ale probíhá to tak, že se vezme soubor žen, u kterých bylo zjištěno těh. s vrozenými vadami či jinými abnormalitami a sleduje se zpětně možný vztah k fyzikálním (např. RTG), chemickým (léky) či biologickým (viry, bakterie...) vlivům z počátku těhotenství. Pakliže se v počátku takového těhotenství (s vrozenou vadou plodu) nějaký výše uvedený vliv objeví - je "zařazen" mezi potenciálně nebezpečný pro embryo . Existuje několik  "spolehlivých" vlivů (hlavně např. některé léky - používané k léčbě zhoubných nádorů či vitamín A v nadměrné dávce - polyká-li žena, nepoučena, samostatně vitamín A...), které mohou udělat vývojovou abnormalitu, nikoliv však zdaleka ve 100% případů, někdy se jedná o riziko malé, řádově o procenta...My pouze víme o teoretickém vlivu na vyvíjející se zárodek a o vlivu zjištěném z experimentu na zvířatech (vnímavost zárodků jiných živočišných druhů je jiná než lidská ), na lidech opravdu žádné pokusy neproběhly... (tedy bohužel probíhaly v průběhu II.světové války, Mengele apod., jistě víte - není možné je chápat jako přínosné pro vědu) .Tím chci říci, tolerance lidských zárodků je obrovská, opravné mechanismy na úrovni lidské DNA pracují s vysokou efektivitou a zárodek se může nadále vyvíjet absolutně nepoškozen dále. Důkazem toho je, že ač je lidstvo neustále více a více vystavováno většímu počtu a tím i riziku chemických (kouř cigaretový, výfukové plyny, ale také tolik populární laky na vlasy, barvy a laky ...), fyzikálních (záření z mobilů, elektrických a elektronických přístrojů) a biologických (nové viry) vlivů běžně přítomných kolem nás DENNĚ, stále nevymírá). Při závažném poškození opravy nestačí a tak se zárodek při masivním poškození potratí - to je doména cca 2-3 týdnů po početí, jak sama uvádíte a zárodek pak opravdu - v drtivé většině případů - zanikne - klinicky se to projeví jako normální či lehce opožděná menstruace (odpovídá cca do týdne po vynechání menses, čili dle měsíčků by to byl cca 5.týden), proto nabádám neustále k tomu, nedělat těh. test dříve jak za týden po vynechání menses. S každým týdnem poté roste šance, že zasáhl-li vliv v počátku těhotenství a těh. nadále pokračuje, neměl by být zárodek poškozen. Klinicky máme možnost rozpoznat až dle UZ v cca 20-22.týdnu, dříve není možné se vyjádřit.

      

MUDr. Michal Koucký

Přidáváme zajímavé reakce z našeho facebooku.

 


    • Michaela Pavlínková ale jak tam dostat ten svuj dotaz?????...KDYKOLIV se přihlásím,tak je v poradně plno..

      20 červenec v 22:48 · · ·
    • Štěpánka Vorlíčková Kozelková souhlasím!

      21 červenec v 11:31 · · ·
    • Michaela Hornáková Takových je nás více...

      21 červenec v 14:44 · · ·
    • Porodnice.cz Dobrý den, jsme velice rádi, že otvíráte tuto problematiku. Porodnice.cz je pro Vás uživatelky zdarma a proto musíme limitovat počet dotazů, které jsou poradci schopni odpovědět. Pokud máte zájem o vložení dotazu, musíte pravidelně kontrolovat volaná místa v poradnách. Pokud tuto trpělivost nemáte, tak doporučujeme vyhledání konkrétní problematiky v již zodpovězených dotazech, kterých je více jak 60 000. S přáním pěkného léta porodnice.cz

      22 červenec v 15:41 · ·
    • Michaela Pavlínková

      ‎..děkuji za reakci,jsem za ni vděčná..ale!..když si třeba zadám do vyhledávače třeba tolik zmiňovaný dotaz "Cizorodé vlivy na lidský zárodek v těhotenství ",tak mi vyhledávač "řekne",že podobný dotaz v archivu není..pak mi odpusťte,ale co ...dělat v tom případě?Co se týče trpělivosti,tu mám docela trénovanou..já si už dokonce dala tu námahu / jelikož nemužu vložit dotaz do poradny kolem deváté hodiny ranní..konkrétně MUDr.Koucký..kterého ostatně velice obdivuji za lidskost a ochotu/,abych tudle poradnu sledovala od pul noci..marně :-),dotaz se mi nepodařilo vložit nijak,pořád bylo v poradně plno..tak se ptám,kdy a kdo otevírá prázdnou schránku na dotazy pro nový den?Zobrazit více
      22 červenec v 16:13 · · ·
    • Porodnice.cz Dobrý den,poradnu nikdo neotvírá ani nezavírá. Je nastavený limit. Pokud lékař dotaz zodpoví a odešle na portál, okamžitě se uvolňuje místo pro nový. Záleží kdy má lékař při svém vytížení čas a otázku zodpoví.

      neděle v 19:08 · ·
    • Michaela Pavlínková Děkuji moc za ujasnění problematiky..holt,všechno je jen náhoda..

      neděle v 21:23 · · ·
    • Porodnice.cz Dovolte mi ještě jednou reagovat na zadávání konkrétního dotazu.Hledala jsem konkrétní informaci a posílám informaci.http://www.porodnice.cz/node/33705. Pokud mohu doporuči, tak je lepší zadávat kratší sousloví k vyhledávání.

      Před 6 hodinami · ·