Základ k chronické bolesti může vzniknout již v útlém věku

Základ k chronické bolesti může vzniknout již v útlém věku - obrázek
Základ k chronické bolesti může vzniknout již v útlém věku - obrázek

Novorozenci a kojenci, kteří bez správné přípravy čelí bolesti při lékařských výkonech, jsou vystaveni většímu riziku vzniku chronických bolestí. Lékaři by proto měli lépe sledovat jejich reakce a pořádně je na případný bolestivý zákrok připravit. ČTK to dnes řekl primář Centra pro léčení a výzkum bolestivých stavů nemocnice v Motole Jiří Kozák.

"Speciální receptory pro bolest se u dětí vyvíjí už v těhotenství," řekl ČTK Kozák. Podle něho neplatí starší teorie, že novorozenci a kojenci bolest nevnímají tak silně jako dospělí. Pokud během lékařských výkonů, jakými jsou například trhání mandlí nebo píchání injekcí, není bolest správně tlumena, vzniká u dětí dispozice k chronické bolesti v dospělosti, řekl Kozák.

Také starší děti by podle primáře měly být na lékařské zákroky předem připraveny. Rodiče nebo lékaři by jim měli vysvětlit, co je čeká. "I v českých nemocnicích se také začínají objevovat například klauni, kteří mají za úkol odlehčit atmosféru," řekl Kozák. Psychická příprava by měla podle něj být kombinována i podáváním prostředků proti bolesti.

Přestože se s chronickou bolestí setká téměř každý člověk starší 40 let, může se v souvislosti se změnou životního rytmu, jako je třeba začátek školní docházky, objevit i u dětí, upozorňuje Kozák. Jedná se například o bolesti hlavy nebo břicha. Rodiče by tyto stavy neměli podceňovat. "Pokud se bolest často opakuje, je na místě navštívit lékaře," doporučuje Kozák.

Přesné statistiky počtu dětí, které trpí neakutními bolestmi, zatím neexistuji. U novorozenců a kojenců je navíc velice těžké určit, jak bolest prožívají. "Měříme u nich například krevní tlak, zkoumáme, jak se potí, snažíme se poznat míru bolesti i z jejich obličejů," řekl Kozák.

Problém určit vnímání bolesti mají lékaři i u seniorů. "Někdy se zdá, že staří lidé bolest snášejí lépe, ale často ji díky svým nemocem jen nedokáží vyjádřit," soudí Kozák. Těžké je najít i správný lék, který dokáže tento stav potlačit, dodal.

Za chronickou lékaři označují bolest, která trvá déle než půl roku. Nejčastěji postihuje záda nebo klouby, často se za ní skrývají psychické příčiny. V Česku je 80 ambulancí a 18 center léčby bolesti. Lékaře i veřejnost by odborníci chtěli o této problematice informovat v rámci Evropského týdne proti bolesti v druhé půlce října.
 

 

zdroj: ČTK

Témata: