Záludné nádory vaječníků

__ADV__Z onkologického hlediska jsou vaječníky pro ženu velice záludnými a nebezpečnými orgány. Nádory v této oblasti sice nejsou zas tak časté, ale jejich brzké odhalení je o to obtížnější. Za vše může jejich anatomická lokalizace.



Vaječníky totiž leží v malé pánvi. Okolní orgány, hlavně střeva a močový měchýř, pak nepřekážejí rostoucímu ovariálnímu karcinomu. Naopak, nechají se nádorem odsunout a dobrovolně mu udělají místo. Tumor tím pádem svou existencí pacientky dlouho neobtěžuje.



Teprve pokročilejší stavy na sebe upozorní nespecifickými příznaky. Postižené osoby jsou unavené, anemické a hubnou. Trápí je bolesti břicha nebo podbřišku a zvětšuje se jím obvod v pase. Navíc se přidají i zažívací obtíže, jako je zvracení nebo zástava střevních pohybů.



Při pátrání po příčině všech zdravotních trablů se mezi prvními udělá ultrazvuk břicha. Toto poměrně jednoduché a nebolestivé vyšetření většinou přivede lékaře ke správné diagnóze. Bývá to ale často až v době, kdy tumor metastazoval, například do jater nebo lymfatických uzlin. Bohužel u tohoto nádoru neexistuje účinná prevence s celoplošným využitím.



V rámci léčby je nutné všude tam, kde je ještě šance ženy vyléčit, nádor chirurgicky odstranit. Podle histologického rozboru se pak přesně určí typ nádoru a zvolí se další léčba. Často se ženy musí podrobit nepříjemné chemoterapii nebo radioterapii.



Přes všechen vědecký pokrok se nedaří zlepšit vyhlídky pacientek s nádory vaječníků. Bez ohledu na rozsah onemocnění a případné metastázy přežívá 5 let od stanovení diagnózy asi jen 30 % žen. Navíc ani nejsou přesně identifikovány rizikové faktory. Určitě zde hraje roli genetika. Ostražité by měly být všechny ženy, které měly takto nemocné matky nebo sestry.

 

zdroj: MediCentrum