Zavádění příkrmů

Zavádění příkrmů
Zavádění příkrmů

Zavádění příkrmů před 17. a po 26. týdnu není u kojených, částečně  kojených a nekojených dětí doporučováno. Optimální doba zavádění příkrmu je mezi 4. a 6. měsícem věku.

V tomto období se má postupně zavést nejen mléčný, maso - zeleninový a ovocný příkrm, ale i lepek. Ukázalo se totiž, že zavádění příkrmů v období mezi 17. a 26. týdnem (hovoříme o tzv. období potravinové tolerance), zejména při pokračování částečného kojení, snižuje prokazatelně riziko rozvoje potravinových alergií a celiakie.

Příkrmy se podávají dítěti lžičkou. Obvykle je jako první podáváno zeleninové pyré (mrkev, brambor) a dále je přidáváno více druhů zeleniny. Každá nová potravina má být zaváděna s odstupem tří dnů od předchozí z důvodu rozpoznání případné alergie.

Postupně je přibližně v průběhu měsíce doporučováno přidat asi 20 g libového masa, většinou začínáme masem kuřecím nebo krůtím, jehož množství se ve druhé polovině prvního roku života zvyšuje na 35 g. Postupně se maso podává až 6krát týdně, jednou týdně je vhodné maso nahradit vařeným žloutkem. Zpočátku je nabízena malá porce příkrmu, která je doplněna podáním mléka, a v průběhu asi dvou týdnů po zavedení příkrmů je mléčná porce tímto příkrmem nahrazena úplně. 

Druhou porcí zaváděných příkrmů bývají většinou kaše, zprvu rýžová/kukuřičná nemléčná, poté kaše mléčné, a nakonec i mléčné obilné. Zavádění lepku má být postupné, zpočátku odpovídající obsahu lepku ve dvou piškotech či 1 čajové lžičce mouky. Jako praktické se jeví smíchávání kaše mléčné  či rýžové s kaší obilnou/krupicovou v poměru 2 : 1 po dobu prvních několika dnů nebo příprava polévky s jíškou.

Dalším příkrmem bývá obvykle ovocné pyré, přičemž obsah cukrů (sacharidů) by neměl překračovat 20 g/100 g, vybíráme tedy pyré nepřislazované. Stejně jako v případě zeleniny se i každý druh ovoce zavádí samostatně pro odlišení eventuální alergické reakce.

Autor: prof. MUDr. A. Pařízek, CSc. a prof. MUDr. Tomáš Honzík, PhD.
Kniha o těhotenství, porodu a dítěti, Galén, Praha 2015