ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMU 2.

__ADV__JAK ZAČÍT?

Na začátek zavádění příkrmů je dobré udělat si teoretickou přípravu. Mnohé z nás si pořídí spoustu literatury, vrhnout se na články týkající se stravování miminek, shání se po zkušenostech nejen svých kamarádek, ale i na různých diskusních forech na netu……… To všechno je super, jen prosím, neberte nic jako definitivní dogmatickou pravdu. Už jsem psala, že názory se různí a nejen mezi odborníky, tak k těm všem informacím přidejte i vlastní rozum a máte vyhráno.

Já vám pro začátek doporučím udělat si seznam zeleniny, kterou chcete dítěti nabízet, kterou ho budete učit jíst. Nejlépe tak 10 – 15 druhů, ale ta desítka bohatě stačí. Jestli si vzpomenete na ta posledně zmiňovaná doporučení, tak víte, že na každou novou potravinu je dobré dát dítěti 2-3 dny, takže pokud si uděláte seznam 10 druhů, máte celý měsíc co dělat. Nikam nespěchejte a nezapomínejte na kojení či UM po každém pokusu „nacpat“ do mrňouse trochu zeleniny.

Z toho vyplývá, že celé zavádění příkrmů začínáme zeleninou. Má to takový praktický důvod, učíme dítko baštit a pokud bychom mu nabídli hned na začátku sladké, třeba ovoce, mohli bychom později mít velký problém s jinými jídly, která nejsou sladká. Cukr je obecně pro dětičky velká droga, z toho nám vyplývá další doporučení – je dobré nabízení sladkého i slazeného co nejvíce oddálit a týká se to nejen jídla ale i pití. Navíc cukr zpomaluje práci střev, může způsobovat zácpu a nadýmání a v konečné fázi i nechutenství a odmítání jídla, paradoxně.

Takže začneme raději zeleninou. V našich podmínkách je obvykle první na řadě mrkvička, ale je na vás s čím začnete, třeba brokolicí……… Já zůstanu u mrkve.

Tu uvaříme v kojenecké vodě úplně do měkkoučkata. Pokusíme se hned od začátku jen rozmačkat vidličkou „na šrot“ a podle vlastního uvážení zředíme vývarem, kterým nám vznikl. Můžeme chystat různou konzistenci od polévky přes pyré až po hustou kaši, to je na vás. Z počátku bych doporučovala spíše řidší.

A takto připravenou dobrotu nabízíme svému dítku a tváříme se, že je to obrovská dobrota a bude úžasné, když to budete moct sníst za něj. Pamatujte, že vy jste ten, kdo učí dítě chutím, kdo mu řekne, jak co chutná, že je to výborné, že tohle krásně voní………ale musí vám to věřit! Pozor na mimovolné ksichtění se u krmení, většinou to dělají tatínci, ale znám i jednu nastávající maminku, která tyhle dobroty nechtěla ani ochutnat a představa, že to bude muset se svým miminkem absolvovat, ji prostě děsí.

Věřte, že se to přežít dá a je to i chutné, ale i náš taťka se některým kombinacím raději vyhýbal, to je normální.

Nabízíme po lžičkách, tak 2-3 lžičky. Jsou dětičky, které vám na poprvé zbaští celou uvařenou mrkvičku, ale většina  dává přednost kojení, tak s tím počítejte. Nabízet můžete i několikrát denně, není nutné fixovat se pouze na čas oběda. Může trvat i měsíc, než se dostanete na takové množství, které by mohlo nahradit jednu mléčnou dávku, tak to berte jako trénink.

Je dobré používat zpočátku lžičky s oblými hranami a ještě lépe silikonové, abychom při snaze „nacpat“ něco do pusiny neporanili dásně. A ještě jeden důvod k dobru silikonové lžičky, většina dětiček má dudák právě ze silikonu, takže tuto lžičku dobře přijímá, otvírá na ní pusinku, lépe spolupracuje. Obsah lžičky se snažíme dát, co nejdál na kořen jazyka, protože dětičky používaly jazyk do teď „jen“ k pití a tak jeho automatický pohyb vysunuje jídlo zpět z pusy ven a nemusí to znamenat, že mu to nechutná. Jen to prostě zatím neumí.

Snažme se každý den zvýšit svoji snahu alespoň o jednu lžičku navíc. Nenechme se odradit rádoby neúspěchem, nevzdávejme to. Některé dětičky se budou urputně nadavovat i z mixovaného jídla, je to jejich způsob komunikace, říkají, že kojení je lepší a zkouší mamku, co vydrží. Vytrvejte, prosím.

Když ani po několika dnech dítko zeleninou nenadchneme a budeme se stále setkávat jen s odporem, využijeme dosavadní závislosti dítěte na mléce. Místo vývaru použijeme ke zředení zeleniny vlastní odstříkané nebo některé umělé mléko odpovídající věku dítěte. Použijeme poměr více mléka a trochu zeleniny, každý den potom budeme tento poměr po malých částech upravovat ve prospěch zeleniny, až vyhrajeme.

Další druhy zeleniny můžeme buď přidat do už známého jídla, takže nám narůstá kombinace zeleniny zkoušet samostatně také můžeme využít druh, který má dítě rádo a používat ho na zavedení nového druhu, to znamená, že budete nový druh nabízet vždy jen jako dvoudruhové jídlo.

To už je na vás a vašem miminku, co vám bude vyhovovat nejlépe.

Pokud už máme zavedeny alespoň tři druhy zeleniny, můžeme začít různě kombinovat, aby to neměl ten náš mrňous každý den stejné. Fantazii se meze nekladou.

NEZAPOMEŇTE PO KAŽDÉM I NEÚSPĚŠNÉM POKUSU NABÍZENÍ PŘÍKRMU VŽDY NABÍDNOUT KOJENÍ NEBO UM až do té doby, než vám dítko dá najevo, že to nechce.

 

Mějte se krásně a zase někdy příště.                                                               

První část ZDE.

     Martina Procházková

 

Témata: