Zavádění příkrmů - dotazy z poraden

Zavádění příkrmů - poradny - obrázek
Zavádění příkrmů - poradny - obrázek
otázka

Dobrý den,

máme šestiměsíční holčičku, porodní váha 3,60 kg, nyní cca 8 kg, je kojená a nyní jsme začali s mrkvičkou v poledne. Podle vašich rad ji nemixuji, ale jen rozmačkám vidličkou (docela poctivě:-). Jsou tam ale kousky, které se mi zdají velké pro takového mrňouse, opravdu to nemůže nijak uškodit? Mrkev zkoušíme necelý týden, už jí i docela hodně sní - je to potom poznat v plence, ty kousky mrkve tam jsou nestrávené - je to v pořádku?

Jinak stále i po mrkvi kojím. Posledních pár dnů ale má dcera trošku obrácený režim s kojením, přes den nechce pít, vždy jen strašně krátce a v dlouhých intervalech a v noci se budí každé 2 - 3 hodiny a pije dost. Myslíte, že to přejde samo, nebo bych to měla nějak zkusit změnit? Je to zbytečně únavné, zdá se mi, že v noci dohání, co nesnědla přes den..

Děkuji předem mockrát za radu. Hezké dny! Jitka

odpověď

Dobrý den, Jitko,

ne, nic neměňte, všechno je v naprostém pořádku. Mrkvička je super předvoj a je typické, že se objevuje jakoby nedotčená ve stolici. Je skvělé, že nemixujete, to je prostě super a udělala jste mi tím velkou radost. Sama vidíte, že to malé nijak neubližuje a navíc toho sní víc a víc. Prostě úžasné! To noční častější buzení a kojení je s největší pravděpodobností druhý růstový spurt a určitě to odezní, je to normální vývoj.

Tak si užívejte se svojí princeznou krásné chvíle a mějte se moc a moc krásně. Martina Procházková

 


 

otázka

Paní doktorko,

kolik gramů příkrmu by mělo dítě sníst ? Dceři bude brzy půl roku, zavedli jsme polední zeleninový příkrm, a večer kaši, obojího sní asi 50 gramů a více zatím odmítá. Jinak dostává 5 x denně 150 ml kojeneckého mléka. Mělo by se množství příkrmu zvyšovat?

odpověď

Dobrý den,

Váš postup zavádění příkrmů není zcela správný. Správně jste začala zeleninovým příkrmem, ale kaše by měla přijít na řadu až po ovoci. Začnete jedním druhem zeleniny ve formě pyré skutečně jen jako příkrm (dítě dostane pár lžiček a dopije svoji dávku mléka, postupně se přidává další druh zeleniny a maso v průběhu jednoho měsíce, takže během 2-3 týdnů se jedna mléčná porce v dávce 150 - 200 g zcela nahradí masozeleninovou porcí (může být i s rýží). Pak se zavádí ovoce, opět po jednom druhu po 3-4 dnech, aby se zjistila snášenlivost, ovocné pyré lze smíchat s neslazeným jogurtem (NE tvarohem, má moc bílkovin). Teprve pak se zavádí mléčná obilná kaše, do 6 měsíců bezlepková.
Hezký den, Maria Fedorová

 

Pro postupné zvykání si na bílkovinu doporučujeme kojenecká mléka France lait. Aby pro organizmus nebyl šok náhlý přechod na kravské mléko.

 

 

 

 

VSTUPTE DO PORADNY