Zavíráme 7. 7.

Zavíráme 7. 7. - obrázek
Zavíráme 7. 7. - obrázek

Do uzavření historické budovy Národního muzea zbývají už jen poslední dny. 7. července 2011 bude budova na pět let kvůli chystané rekonstrukci uzavřena. Národní muzeum už nikdy nebude vypadat tak, jak jej znáte. Máte poslední možnost vidět tradiční expozice.


Ve čtvrtek 7. července se brány historické budovy Národního muzea otevřou pro veřejnost naposledy. Budova nutně potřebuje rekonstrukci. V jejím rámci budou zvětšeny výstavní prostory, vytvořeny bezbariérové vstupy a komfortní zázemí pro návštěvníky. Národní muzeum pamatuje také na děti a plánuje vytvoření většího počtu dětských koutků, prostorů k odpočinku a relaxaci.


Do 7. července si můžete prohlédnout všechny expozice i krátkodobé výstavy. I když se stěhují depozitáře, exponáty zůstávají zatím ve vitrínách. Po uzavření muzea zůstane na svém místě jen velryba, slon a žirafa. Jejich stěhování by bylo příliš komplikované a mohlo by dojít k poškození. Všechny ostatní předměty a vycpaná zvířata poputují do depozitářů.


Národní muzeum není jen jedna budova. Pod Národní muzeum spadají muzea a památníky po celé Praze a také mimo ni. Úlohu hlavní budovy převezme z velké části nová budova (bývalé Federální shromáždění). Zde se budou konat velké výstavy a programy pro děti. Pozadu nezůstanou ani Náprstkovo muzeum, České muzeum hudby, Národní památník na Vítkově a Národopisné muzeum – Musiaon. Ve všech připravovaných výstavách najdete koutky pro děti, haptické sekce a audiovizuální prvky.


Národní muzeum vás tedy zve do své historické budovy na poslední prohlídku, ale rozhodně se s vámi na dalších pět let neloučí. Naopak. Přivítá vás ve svých dalších objektech.

Témata: