Ženská obřízka

__ADV__Představte si, že by vás jednoho dne, coby pětiletou holčičku, položili na stůl a kusem skla, nebo špinavým nožem by vám uřízli klitoris a část stydkých pysků. Pak by ránu vydezinfikovali kravskou močí, zašili a mezi nohama vám zbyl pouze malý otvor na odcházení menstruační krve. To všechno ve jménu toho, aby vás přešla chuť na sex před svatbou a vstupovala jste do manželství čistá a neposkvrněná. Po svatbě by vám byl při sexu zašitý otvor opět bolestivě rozšířen a pravděpodobně nemá cenu se detailně zmiňovat o tom, co by s vámi udělal porod.

Tři miliony za rok

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve své nové zprávě uvádí, že na světě jsou každoročně tímto způsobem zmrzačeny celé tři miliony mladých dívek. Ačkoli mezi veřejností dosud přetrvává přesvědčení, že ženská obřízka má přímou souvislost s islámem, ve skutečnosti nemá obřízka s náboženstvím nic společného, ale váže se k místním zvyklostem, tradicím a pověrám.

Ačkoli některé z afrických zemí už praktikování ženské obřízky zakázaly (první byl v roce 1998 Egypt), stále tato brutální tradice přetrvává v minimálně 28 afrických zemích. Navíc průzkumy ukazují, že obřízka probíhá i v přistěhovaleckých komunitách v evropských státech. Jako značně rozšířená se ukazuje být například v Německu, kde podle studií přišlo s obřezanou ženou do styku 43% gynekologů.

Výzkumy, které WHO provedla, přitom ukazují na katastrofální důsledky, které s sebou ženská obřízka nese. U žen, které obřízku podstoupily, se například o sedmdesát procent zvyšuje riziko poporodního krvácení, zvyšuje se riziko úmrtí dítěte při porodu. Důsledkem je často i infekce, zhnisání, znecitlivění, sexuální a urinální poruchy. Mimo to, ženy, které obřízku podstoupí, zažívají často šok, který vyústí v odpor k sexu i mužům, či frigiditu.

Střepem nebo lasturou

Podle studií WHO pro 90% obřezaných žen je každý sexuální styl utrpením. Při porodu se totiž sice sešité pysky rozstříhávají, ale po porodu se u některých národů opět zašívají, protože při sexu poskytují mužům iluzi milování s pannou.

Kromě toho se celá krvavá operace provádí v absolutně nehygienických podmínkách. Často je "operatérským" nástrojem skleněný střep, nebo ostré úlomky z lastur. Pokud se používá nůž, v některých oblastech tradice velí, aby se mezi jednotlivými zákroky neomýval, takže při obřízce dál šíří nákaza HIV.

Podle celosvětových průzkumů jsou nejčastěji obřezána malá děvčátka mezi čtyřmi a osmi lety. I když v šestnácti z třiceti zemí, kde se ženská obřízka provádí, byly vydány zákony proti tomuto zákroku, zdá se, že tato tradice je v podstatě nevymýtitelná. Dívka, která není obřezána je považována za nečistou a existuje tady velké riziko, že se nevdá. Amputace klitorisu a stydkých pysků je totiž považována za nejlepší pojistku proti promiskuitě a nevěře a zároveň zajišťuje muži, že dostává čistou a nevinnou ženu. Proto je také u většiny rituálů přítomna dívčina matka, protože ta přece pro svou dceru chce vždy to nejlepší.

 

zdroj: ČTK

 

Témata: