Ženy mají novou antikoncepci bez estrogenu

__ADV__V České republice používá hormonální antikoncepci 36 procent žen v plodném věku, to je šestkrát více než v roce 1989. K jejímu rozšíření přispívá i stále se rozšiřující nabídka preparátů. Gynekolog Michal Mareš řekl, že na trhu je i nová pilulka, která jako jediná neobsahuje estrogen, a mohou ji tedy užívat i ženy, u nichž by jeho přítomnost mohla vyvolat zdravotní problémy.

PRAHA - Pilulka obsahuje malé množství pouze jediného moderního hormonu desogestrelu, ale zachovává si spolehlivost přípravků kombinujících ženské hormony estrogen a gestagen.

Estrogen zvyšuje krevní srážlivost. Nová pilulka bez estrogenu je proto vhodná pro ženy, které mají problémy s křečovými žilami, a pro kuřačky. Doporučuje se také kojícím matkám a ženám ve věku nad 35 let. Absence estrogenu potěší i ženy, u nichž estrogen vyvolával bolesti hlavy, a ženy, které si přejí brát minimální dávky hormonů.

Dvě třetiny Evropanek přiznávají, že čas od času si zapomenou vzít antikoncepční pilulku. Výrobce nového přípravku nabízí ženám elektronickou pomůcku, která je pravidelným pípáním upozorní, že je čas ji užít. Na displeji se dokonce ukazuje, kolik pilulek z jednoho plata žena už spotřebovala a kolik jí ještě zbývá.

 

zdroj: ČTK

Témata: