Zkracování čípku - dotaz z PORADNY

Otázka :
Dobrý den, také se připojuji do řady nastávajících maminek, které jejich lékař "vystrašil" zprávou o krátkém čípku. Přečetla jsem většinu Vašich reakcí na toto téma v Poradně z poslední doby. Mohl byste pro nás všechny tento problém ještě jednou shrnout (např. v článcích na porodnici)? Doufám, že tato prosba není ode mě moc troufalá, už takhle nám moc Vaše rady pomáhají a vím, že asi ne vždycky musíte mít na stále se opakující laické dotazy náladu. Přeji vše nejlepší ve Vaší další práci.

Odpověď:
Dobrý den, tak já jsem normálně v pohodě, ale teď moc nestíhám, blíží se mi II.atestace.Velmi jednoduché. Dnes víme, že předč. porod je navozen v naprosté většině případů pomnožením bakterií v porodních cestách či moči. Je to nesmírně komplikovaná oblast, která se nevejde ani do učebnic. Pomnožení bakterií = v naprosté většině případů kontrakce (např. více jak 10-20x denně = bolesti, tvrdnutí břicha), výtok hnědé, žluté, zelené barvy a krvácení. Nic víc. Pokud žena tyto obtíže má, bez ohledu na délku čípku je nutno jí brát jako ženu s rizikem předč. porodu. To je jedna skupina těhotných. Samozřejmě, ještě rizikovější je, když je čípek zkrácen, otevřen. Pak je tu druhá skupina, které je většina a to jsou ženy, které nemají žádné - zásadní - obtíže a přitom se jim čípek trochu zkracuje, či pootevírá. Tato skutečnost je často, trochu nešťastně, sdělována ženám gynekology. No a většina takových žen, pokud o mě ví, píše a ptá se, co to znamená. Neznamená to prakticky nic... Bohužel, v těhotenské průkazce dnešní doby jsou uvedeny informace, které jsou letité, pro každý týden těhotenství jsou zde vypisovány "kritické" hodnoty. Troufám si tvrdit, že je už můžeme považovat za obsolentní, vím, že to je z mých úst trochu troufalé, ale je pravda, že se neustále mění náhled na předč.porod a je potřeba "jít s dobou", ne? V podstatě platí ,že pokud tedy u ženy, která nemá ŽÁDNÉ obtíže, objevíme měkčí či kratší čípek pro daný týden těhotenství řeknu reálný stav věci, aby vynechala velkou fyzickou zátěž, s nadsázkou svým známým říkám,a by nezvpíraly na benchpressu 50 kg a více) a nepokoušely se běhat 100 m pod 12 sekundu,ale světedivse....NIC VÍC !!! Osobně ještě doplním vždy honocení délky čípku dle UZ - tzv. cervikometrií. I když je potom čípek kratší, pokud žena nemá žádné obtíže, není většinou důvod ji ukládat do porodnice, natož domů..., obrovské studie jednoznačně ukázaly, že klidový režim nezabrání předč. porodu, tak proč ženy trápit , když víme, že aktuálně riziko ani nehrozí? 

Odkazuji na Cochrane library - něco jako bible mediciny, odkud začínají všechny doporučené postupy: http://www.update-software.com/Abstracts/ab003581.htm. Abych to příliš nezjednodušil, je jasné, že si ženy pak zvu častěji, ale opravdu nic více. Pakliže objevím při vyšetření skok v cervixskore - čili otevření je větší, např. z CS 2 na CS 6, pak ženu ukládáme do porodnice, ale spíše proto, abychom ji vyšetřili, podrobně a dynamicky sledovali, či se i pokoušeli případnou skrytou děložní činnost (kterou žena necítí) preventivně blokovat. Závěrem jen to, že většina těhotných vystrašených svým gynekologem spadá do skupiny nízkorizikových žen - low-risk - kde je bohužel stále nešťasně ženám oznamováno, že mají ležet, a přitom jim není vysvětlen reálný stav věci, což vede ke stresu, jeho fixaci a samozřejmě to paradoxně může nadělat více škody než užitku.

MUDr. Michal Koucký

 

Případné dotazy směřujte prosim přimo do Poradny. Děkujeme.