Změny na těle v šestinedělí

Největší změny nastávají na děloze. Po porodu sahá děloha svým horním okrajem až k pupku. Den po dni se její velikost zmenšuje; během deseti dnů po porodu sestoupí horní okraj dělohy do kostěné pánve natolik, že již není skrze břišní stěnu hmatný. Lékaři kdysi toto zmenšování nazvali “zavinování”.

K zavinování dělohy jsou nezbytné stahy děložního svalu, po porodu se jim říká “poporodní stahy”. Jsou většinou jenom nepravidelné; prvorodičky je obyčejně ani nevnímají, u vícerodiček se někdy objevují jako obyčejný tupý tlak v břiše. Pokud by vám byly nepříjemné, oznamte to při vizitě lékaři. Předepsal by vám lék k potlačení vnímání bolesti.

Při zavinování dělohy odchází z děložní dutiny tekutina zvaná “očistky”. Mají zpočátku krvavou barvu, později jsou hnědé a nakonec bývají bezbarvé. Po 1–2 týdnech se úplně ztratí. Očistky je třeba zachycovat do čistých porodnických vložek. Vzhledem k tomu, že očistky obsahují bakterie pocházející z pochvy, je třeba dodržovat přísné hygienické zásady. Jinak by se mohly bakterie přenést na prsní bradavky, odkud by mohla infekce přejít do mléčné žlázy a vyvolat zánět.

Stěny pochvy, které se musely během porodu značně roztáhnout, aby pochvou mohl projít plod, se v šestinedělí opět stahují a nabývají své bývalé pružnosti. V šestinedělí je třeba věnovat velkou pozornost čistotě zevních rodidel. Na porodnických odděleních porodní asistentka zpočátku oplachuje rodidla vodou s dezinfekčním roztokem, později se šestinedělka oplachuje pod sprchou sama. Zevní rodidla je nutno oplachovat zvláště po stolici a po močení.

Koupat se ve vaně není v šestinedělí vůbec vhodné. Také svalstvo pánevního dna se v šestinedělí vrací do původního stavu. Jde o svaly uložené v dolní části pánve, jejichž úkolem je udržovat dělohu ve správné poloze. To svalstvo, které se ve druhé době porodní muselo značně roztáhnout a uvolnit, aby umožnilo průchod plodu, se musí v šestinedělí stáhnout a nabýt své původní pružnosti.

Více informací naleznete na www.porodnice.cz

Odborný článek