Způsob vedení porodu vícečetných těhotenství v České republice

__ADV__K množícím se dotazům na vedení porodu dvojčat jsme se rozhodli přispět krátkým souhrnným článkem na toto téma. Druhy  vícečetného těhotenství  hodnotíme podle "vaječnosti" a podle toho, jakou část plodových obalů mají společnou. To jsou naprosto dvě rozdílné záležitosti a zároveň se pojmy vzájemně provazují.
Pokud mají děti dvě placenty, mohou být dvoj- či jednovaječná . Jednovaječná vznikají z jednoho oplozeného vajíčka. U jednovaječných dvojčat vzniká tato situace (dvě placenty) proto, že se v samém úvodu zárodek rozdělí na dvě identické části = každý plod  má svoji placentu a svoje vlastní obaly). Pokud mají dvojčata jednu placentu, jsou VŽDY JEDNOVAJEČNÁ.

Jednoduše - model nekomplikovaných těhotenství dvojčat :
Pokud mají dvojčata dvě placenty (mohou být jedno i dvojvačená) , rodíme spontánně jedině tehdy, když jsou obě děti hlavičkou a to ještě existuje řada vyjímek, kdy se nakonec stejně kloníme k císařskému řezu. Doslova, byť náznak odchylky do normy = spíše cís.řez, bez ohledu na polohy dětí.  (Např. růstový rozdíl mezi dvojčaty více jak 500g, závažná přidružená choroba matky, je-li jedno z dvojčat menší jak cca 1500g a mnoho dalších). Všechny ostatní konstelace poloh jsou důvodem k plánovanému císařskému řezu cca v 38.-39. ukončeném týdnu těhotenství. Těhotenství dvojčat s dvěma placentami  by vůbec nemělo překročit 39.ukončený týden (39+0), po této době velmi rychle "stárne" placentární funkce,výrazně stoupá i riziko pro matku -  hypotonie děložní (riziko smrtelného krvácení z dělohy z poruchy zavinování dělohy, která byla enormě rozepjatá velkými plody ) .

Pokud se jedná o těhotenství s jednou placentou, existují ještě podvarianty s dvěma jednotlivými oddělenými vaky blan - amniální vaky (monochoriální biamniální dvojčata) nebo společným jedním vakem blan (monochoriální monoamniální). Podvariantou druhého jmenovaného případu jsou srostlice (monstra duplicia), která by vůbec neměly být "rozena", ale potracena - je to jednoznačný příklad selhání předporodní péče - srostlá dvojčátka by se měla včas odhalit ultrazvukem kolem 20.týdne  a těhotenství ukončit do 23.týdne.Proto také zprávy o srostlých dvojčatech slýcháme z oblastí, kde těhotné neabsolvují řádnou péči, kvalitní UZ vyšetření -  přístroj je musí odhalit.
Monochoriální monoamniální dvojčátka se rodí VŽDY cís.řezem v 35. týdnu nejpozději. Monochoriální biamniální dvojčátka se rodí cís.řezem v 36. týdnu nejpozději. V obou skupinách významně roste riziko náhlého úmrtí jednoho či obou  plodů po výše uvedených týdnech - je doslova "obrovské" proti např. jednočetným těhotenstvím po termínu. Příčiny bohužel neznáme - nejspíše tkví ve velmi komplikovaných změnách na úrovni placenty, mechanismus spočívá zřejmě v obrovských změnách tlaku krve na úrovni placenty mezi oběma plody v pokročilém těhotenství a v nerovnoměrné distribuce krve mezi plody. Trojčata ukončujeme do 35. ukončeného týdne těhotenství  vždy cís.řezem.

Základem je říci těhotné, proč porod budeme takto vést, byť za cenu nezralosti.

dr. Michal Koucký