Dítě A-Z - Růst a vývoj dítěte

Potravinové alergie
Potravinové alergie jsou nežádoucí, imunitním systémem podmíněné reakce na některou složku potravy, kterou nazýváme alergen. Jsou velmi časté v dětském věku, kdy jejich výskyt činí 5–8 %, což je asi 2–3krát více než u dospělých.Výskyt...
Alergie na bílkovinu kravského mléka
Pro alergii na bílkovinu kravského mléka se běžně používá zkratka ABKM. ABKM je nejčastější potravinovou alergií u dětí. Její výskyt u kojenecké populace se pohybuje kolem 2 %.U dětí do 3 let diagnostikujeme nejčastěji alergii na bílkoviny...
Diagnostika ABKM
Základními vyšetřovacími metodami jsou kožní testy (tzv. prick a patch testy), vyšetření krevního  obrazu, celkových  IgE-protilátek a dále i specifických protilátek (IgE proti bílkovině kravského mléka).Jedná se však pouze o pomocné...
Léčba ABKM
Při potvrzení diagnózy alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM) vylučujeme kravské mléko včetně všech produktů obsahujících bílkovinu kravského mléka (tj. jogurty, sýry apod.) z kojenecké  stravy. Jako náhradní mléko je možné...
ABKM u kojeného dítěte - obrázek
Tento  typ alergie se také nazývá v angličtině breast milk colitis. Alergie na bílkovinu kravského mléka se může objevit i u kojených  dětí, přestože  se mateřské mléko považuje za hypoalergenní. V tomto případě bývá...
Prevence potravinových alergií
Prevence potravinových alergií doporučováno je výhradní kojení do 4.–6. měsíce a současné zavádění komplementární výživy (včetně mléčných porcí) mezi 17. a 26. týdnem; relativně brzké zavedení komplementární výživy v době plného kojení (tzv. období...