Prevence potravinových alergií

Prevence potravinových alergií
Prevence potravinových alergií

Prevence potravinových alergií

  • doporučováno je výhradní kojení do 4.–6. měsíce a současné zavádění komplementární výživy (včetně mléčných porcí) mezi 17. a 26. týdnem; relativně brzké zavedení komplementární výživy v době plného kojení (tzv. období potravinové tolerance) snižuje riziko rozvoje ABKM a celiakie,
  • zeleninové  a ovocné příkrmy je vhodné zavádět s odstupem minimálně  3 dnů ke zjištění eventuální nežádoucí reakce,
  • kravské mléko z obchodu doporučujeme zavádět až po 1. roce života,
  • v rodinách se zvýšeným rodinným výskytem alergií je vhodné jako prevenci rozvoje ABKM používat hypoantigenní  mléka po dobu prvních 5–6 měsíců života.

 

 

Autor: prof. MUDr. Tomáš Honzík, PhD. a prof. MUDr. A. Pařízek, CSc.
Kniha o těhotenství, porodu a dítěti, Galén, Praha 2015

 

Další články k tématu:

Potravinové alergie
Alergie na bílkovinu kravského mléka
ABKM u kojeného dítěte