Dovolená u moře v těhotenství a s miminky

Dovolená u moře v těhotenství a s miminky - obrázek
Dovolená u moře v těhotenství a s miminky - obrázek

Sezóna dovolených pomalu vrcholí, a tak se řada lidí vydává na last minute do nejrůznějších destinací, nejčastěji ale k moři a letecky. Jak je to s cestováním těhotných žen? Připravili jsme pro vás stručný přehled toho, na co se připravit, s čím počítat a kam se vlastně vydat.

Připravte se na cestu

Cestovat, ať už letecky nebo autem, byste měla pouze v případě, že vaše těhotenství probíhá bez komplikací. Každou plánovanou cestu proto raději konzultujte s lékařem. Dle lékařů je nejvhodnější dobou pro cestování 2. trimestr – v 1. trimestru řada žen trpí nevolnostmi a také je nejvyšší riziko komplikací, ve 3. je zde riziko předčasného porodu. Létání se nedoporučuje prvorodičkám nad 35 let.

Pravidelný pohyb – létání je náročnější hlavně kvůli výrazné změně tlaku. Během letu se pravidelně procházejte uličkou, také je lepší mít zuté boty a nohy pravidelně protahovat i při sezení. Pokud jste již někdy prodělala trombózu, nebo pokud to doporučí lékař, vezměte si do letadla kompresní punčochy.

I na palubě dodržujte pravidelný pitný režim. Můžete přepravovat tekutiny v balení do 200 ml, nebo využít palubní servis.

Tip! Podmínky pro dopravu vlastních tekutin najdete na stránkách každé letecké společnosti. Pokud cestujete s cestovní kanceláří, měla by vám zajistit všechny potřebné informace.

Jak vybrat nejlepší destinaci

Těhotenství není všeomezující, jsou ale místa, kam byste se v požehnaném stavu nikdy vydávat neměla:

  • Místa, kde je zvýšené riziko infekcí a nemocí – z exotických je to hlavně malárie
  • Vynechte destinace, kde je vyžadováno specifické očkování.
  • Lokality v nadmořské výšce přes 3000 metrů

Jaká destinace je tedy nejvhodnější?

Pokud se chcete vydat k moři, bude pro vás nejvhodnější zůstat v Evropě. Ideální a oblíbenou destinací je například Řecko. Lety do řeckých destinací trvají kolem dvou hodin a zároveň je zde řada letovisek, která jsou z letišť dobře dostupná, nečeká vás tak několikahodinový transfer z letiště, který bývá často náročnější než samotný let. Zároveň se Řekové snaží udržovat vysokou čistotu pláží i moře, na řadě pláží najdete modrou vlajku modré unie, kterou dostávají jen ty nejčistší pláže.

Tip! Cestovní kancelář Viamare má ve své nabídce last minute Řecko přes 30 ostrovů. Ty nejkratší transfery pak najdete na ostrovech Zakynthos, Skiathos a Kos.

Na co si dát v místě pobytu pozor

Na jakémkoliv místě pro vás bude platit vlastně totéž, co doma + pár pravidel navíc.

  • Dbejte zvýšené hygieny. Nemusíte se bát koupání v moři nebo bazénu, jen se poté vždy důkladně osprchujte – na většině řeckých městských pláží najdete pravidelně rozmístěné bezplatné sprchy, neváhejte je využít.
  • Vyvarujte se intenzivnímu slunění. Při opalování se omezuje prokrvení pokožky a celkově vyčerpává a dehydratuje organismus
  • Pijte jen balené nápoje nebo čaje. Řecku pitná, dejte raději přednost baleným nápojům nebo čaji.
  • Nebojte se lokálních surovin a dobrot, ale i zde platí, že by vše mělo být čisté a splňovat vysoký hygienický standard – takovým skvělým řešením jsou pobyty all inclusive, kde se nemusíte o nic starat a nic připravovat.
  • Zvažte aktivity, které máte v místě pobytu v plánu – těhotenství je hodně náročné i pro zdravou ženu, proto byste měla počítat se skutečně klidnou dovolenou bez výrazné fyzické nebo psychické zátěže.

Tip! Nebojte se s výběrem obrátit na odborníky, například dovolená Řecko all inclusive je specialitou kanceláře VTT.