Moučnivka (odborně soor)

Moučnivka (odborně soor) - obrázek
Moučnivka (odborně soor) - obrázek

Moučnivka (odborně soor) je povrchový kvasinkový (plísňový) zánět dutiny ústní, charakterizovaný  perlově  bílými povlaky na jazyku, patře a tvářových sliznicích, které lze jen obtížně setřít. Postihuje  2–5 % novorozenců a kojenců,  kteří jsou kojeni mateřským mlékem. 

Jedná se o poměrně nezávažné onemocnění,  které však může způsobovat bolest a neklid dítěte vedoucí ke sníženému příjmu potravy a možné dehydrataci. Konzumace antibiotik může mít za následek opakované až chronické  (dlouhotrvající) onemocnění.

Léčbou první volby jsou výtěry ústní dutiny pomocí nystatinové suspenze. Výtěry provádíme 4–6krát denně po dobu 5–7 dnů. Vzhledem k tomu, že soor je pravděpodobně způsoben kontaktem s matčinou bradavkou, je vhodné touto suspenzí potírat i bradavky, především v okolí oděrek (odborně ragád). Při návratu onemocnění nebo při jeho přetrvávání lze tuto kúru ještě 1–2krát zopakovat. Při neúspěchu léčby je však vhodné dítě léčit celkově  antimykotiky.

Bohužel v současné době neexistuje sirupová forma běžných antimykotik, a proto musíme podávat flukonazol v tabletách, které rozpustíme k dosažení standardní dávky v 5% roztoku glukózy či čaje a podáváme rozděleně v jedné nebo ve dvou denních dávkách po dobu 5–7 dnů. Genciánová violeť již není k léčbě sooru doporučována vzhledem k jejímu možnému kancerogennímu působení. Opakovaný či chronický  soor u dítěte nad 6 měsíců může ukazovat na možnou  poruchu imunity, a je tudíž indikací k dalšímu vyšetření.

 

Autor: prof. MUDr. Tomáš Honzík, PhD. a prof. MUDr. A. Pařízek, CSc.
Kniha o těhotenství, porodu a dítěti, Galén, Praha 2015